„Dost z nich to pojalo zodpovědně, a tak se hrálo zostra,“ usmívá se moderní pětibojař Jan Kuf. Řeč je o turnaji v miniházené, ve kterém se utkali čeští olympionici s garanty Sazka Olympijského víceboje. Ti všichni se sešli v areálu Břve v Hostivicích na společném kempu. Český olympijský výbor sezval učitele už poosmé, během dvoudenního semináře si například vyzkoušeli modelovou hodinu s disciplínami víceboje, nebo si vyslechli, jak děti ke sportu motivovat.

Teorie střídala praxi. Tělocvikáře zaujala třeba přednáška a ukázka Radima Jebavého z Fakulty tělesné výchovy a sportu. „Připravil si pro ně téma „rozvoj silových schopností u dětí na základní škole“. Šlo o posilování s vlastním tělem,“ líčí Petr Marinčič, manažer Sazka Olympijského víceboje. „Zájem byl i o semináře předních českých fyzioterapeutů. Učitelé studovali, jak si všímat špatného postavení těla, nevhodné obuvi, či jak dětem pomoci správně zrelaxovat.“

Ilustrační foo - futsal.
Krajský futsal: Bitvu o čelo přeboru ovlivnilo vyloučení

Na sedmdesát učitelů z celého Česka se také dozvědělo víc o práci Českého olympijského výboru směrem k dětem. „Že to není jen Sazka Olympijský víceboj, ale že každý rok pro mládež připravujeme i Olympiádu dětí a mládeže, Evropský olympijský festival mládeže a podobně,“ vysvětluje Daniela Marková, manažerka komunikace ODM a Česko sportuje. „Vyzvali jsme učitele, že potřebujeme právě je, protože díky víceboji můžeme objevovat nové sportovní talenty.“

To se potvrdilo na letošní brněnské Olympiádě dětí a mládeže. Patnáctiletý Tomáš Kratochvíl, který v Brně skočil nový rekord ve skoku do dálky, začal s atletikou díky Odznaku všestrannosti Sazka Olympijského víceboje.

Za učiteli přijel i David Huf, akreditovaný profesionální kouč pro osobní rozvoj a fitness trenér, který si přichystal motivační přednášku a cvičení. Do Hostivic dorazila na část programu také Tereza Vyhnálková ze sponzorské společnosti Sazka. „Je hrozně fajn, že i generální partner projektu má zájem na tom, abychom vzdělávali učitele,“ myslí si Marková.

POSTUPOVÉ TRUMFY do divize drží po polovině krajského přeboru fotbalisté Horek nad Jizerou a Libiše. Na odvetu jejich vzájemného souboje dojde hned ve druhém jarním kole.
Horky míří za dalším postupem, odpadlíkem krajského přeboru Poříčany

Z garantů víceboje ze Středočeského kraje se kempu zúčastnil například David Šprincl z Akademie všestranné sportovní přípravy Neratovice. „Ač se olympijskému desetiboji OVOV věnuji pět let, na kemp mi to vyšlo poprvé – a byl jsem nadšený,“ podělil se o dojmy a navázal: „Nejvíce mě zaujala lekce se zakladatelem odznaku všestrannosti, olympijským vítězem Robertem Změlíkem, který nejen poutavě pojal trénink medicinbalu, ale moc moudře promluvil o tom, že jestli nějaký předmět může ve školách opravdu vychovávat, je to tělesná výchova. Vynikající byl i workshop s Radimem Jebavým z FTVS o tom, jak správně trénovat silové disciplíny. Osobně považuji OVOV za nejprofesionálněji vedený projekt pro děti a jistě se mu budu s necelou stovkou svých svěřenců v akademii věnovat i dál.“

Sazka Olympijský víceboj vznikl jako společná aktivita Českého olympijského výboru a společnosti Sazka na podporu zdravého životního stylu. Tento jedinečný projekt je určený všem dětem základních škol a odpovídajících stupňů šestiletých nebo osmiletých gymnázií. Cílem je přivést ke sportování co nejvíce dětí, ukázat jim sport jako zábavu a přirozený životní styl.

Tipsport extraliga: BK Mladá Boleslav - HC Olomouc.
Hadí taktika přinesla dva body