Boleslavský tovární tým Škoda Motorsport nastoupí do boje o titul ve FIA asijsko-pacifickém šampionátu v rally (APRC) s talentovaným soutěžním jezdcem Fabianem Kreimem. Třiadvacetiletý Němec se prestižního kontinentálního mistrovství zúčastní s vozem Fabia R5 a se zkušeným spolujezdcem Frankem Christianem. Značka Škoda má na co navazovat slavila totiž v posledních čtyřech letech v APRC pokaždé zisk mistrovského titulu.

„Chceme pokračovat v naší úspěšné sérii v APRC a těší nás, že v osobě Fabiana Kreima se za volant vozu Fabia R5 posadí mladý talentovaný jezdec," řekl šéf škodováckého Motorsportu Michal Hrabánek. „Dáváme mu také velkou šanci dále se rozvíjet a sbírat cenné zkušenosti na šotolině. K tomu je APRC ideální. Rally v lidnaté asijsko-pacifické oblasti, jejíž součástí je i pro nás klíčový čínský trh, mají pro značku Škoda mimořádný význam. Proto se chceme ve spolupráci se zkušeným a úspěšným týmem Škoda MRF opět předvést v co nejlepším světle."

V minulých letech si značka v tomto ohledu počínala velice přesvědčivě. Po triumfu továrního jezdce Pontuse Tidemanda na Čínské rally 2015 slavila zisk tří titulů během jediné sezony, což se jí v APRC podařilo už počtvrté v řadě. V hodnocení jezdců, spolujezdců a výrobců hraje značka od roku 2012 prim. Za tým Škoda MRF opět nastoupí indický jezdec Gaurav Gill. Mistr APRC z roku 2013 pojede s druhým autem týmu a měl by svému novému kolegovi Fabianu Kreimovi dávat cenné rady.

„Neuvěřitelně se těším, že s vozem nastoupím do APRC," řekl Fabian Kreim. „Všechny rally pro mě samozřejmě budou naprostou novinkou a budu se toho muset spoustu naučit. Nicméně doufám, že se i na mezinárodní scéně dokážu etablovat mezi jezdci ze špičky a že budu brzy schopen bojovat o vítězství v závodech."

Přestože se Fabian Kreim rally věnuje teprve od roku 2013, udělal v uplynulých sezonách velké pokroky. Od roku 2015 hájí barvy týmu Škoda Auto Deutschland v německém mistrovství v rally (DRM), kde loni vyhrál pět soutěží a v konečné klasifikaci šampionátu obsadil druhé místo. Při svém prvním startu v mistrovství světa v rally v kategorii WRC2 skončil Kreim při loňské Německé rally na osmém místě.

Kreimův Jednatřicetiletý spolujezdec Frank Christian se již může pochlubit výraznými mezinárodními úspěchy. Společně se Seppem Wiegandem a vozem Škoda se v roce 2014 stal vicemistrem Evropy. O rok dříve oslavil Christian při svém debutu ve službách mladoboleslavské automobilky vítězství v kategorii WRC2 na legendární Rally Monte Carlo. Kromě všech soutěží APRC se posádka Kreim / Christian letos zúčastní také vybraných podniků německého mistrovství v rally a německého podniku mistrovství světa.

Sezóna APRC začíná 30. dubna tradičně Rally of Whangarei na Novém Zélandu. Novinkou v kalendáři je Indická rally, která ve dnech 10. až 11. prosince sezónu zakončí.