Jakub Šulc, narozený v roce 1966, je mladý sportovec, který netradičním způsobem kombinuje dvě na prvním pohled odlišné sportovní disciplíny: horská kola a lední hokej.

V dresu cyklistického oddílu z Bakova nad Jizerou Bike and Ski Bakajda dosáhl v uplynulém roce 2010 druhého místa v celkové klasifikaci Českého poháru horských kol v kategorii starší žáci. Nyní, když je hokejová sezona v plném proudu, pravidelně naskakuje na led v týmu extraligového dorostu BK Mladá Boleslav.

Jakube, lední hokej a horská kola – jde to vůbec dohromady?
Mně se zatím zdá, že ano. Někdy je samozřejmě obtížné obojí sladit, ale mě oba sporty velmi baví, a tak se jim snažím věnovat.

Jak ses dostal k závodění na horských kolech?
Vlastně už asi od čtyř nebo pěti let jsem často jezdil s rodiči a jejich kamarády na cyklistické výlety. Vzpomínám si, že první závod jsem odjel na šumavském Zadově. To mi bylo právě pět let. Trochu vážněji jsem začal závodit asi v jedenácti letech. Rok nato se mi podařilo vyhrát seriál Peklo severu v kategorii mladších žáků. Od loňského roku se pravidelně zúčastňuji Českého poháru horských kol i jiných závodů. Po celou dobu jezdím v dresu cyklistické formace Bike and Ski Bakajda z Bakova nad Jizerou.

A co hokej, jaké byly tvé začátky?
S ledním hokejem jsem začal stejně jako většina hráčů asi v 5 letech v místním klubu a vlastně po celou dobu jsem hrál jen u nás v Mladé Boleslavi.

Když se vrátíme zpět k horským kolům, jak hodnotíš uplynulý závodní rok 2010?
V tomto roce jsem se zaměřil jednak na Český pohár horských kol a také na seriál závodů Kolo pro život. Český pohár zahrnuje celkem 5 závodů, které se konají od dubna do září. Po čtvrtém místě v kategorii starších žáků v úvodním podniku v Teplicích se mi podařilo dojet druhý v následujícím závodě v Kutné Hoře. To mě posunulo na průběžné druhé místo v celkovém pořadí Českého poháru. Zbývající závody pak vlastně pro mě byly soubojem s ostatními soupeři o udržení této druhé příčky. Po třetích místech v závodech v Novém Městě na Moravě a v Karlových Varech mi nakonec stačilo čtvrté místo v závěrečném dílu seriálu v Peci pod Sněžkou k tomu, abych obsadil celkově druhé místo v konečné pohárové klasifikaci! Z tohoto výsledku mám samozřejmě velkou radost a musím říct, že před začátkem sezony jsem s takovým umístěním vůbec nepočítal! V seriálu Kolo pro život jsem závodil v kategorii kadetů do šestnácti let, tedy většinou se závodníky o rok nebo dva staršími. Tato věková kategorie jezdí na trasách tzv. Fitness jízd o délce většinou patnáct až třicet kilometrů. Sezona se nakonec vyvinula tak, že v posledním závodě v Odrách na Moravě jsem vlastně ve spurtu bojoval o celkové vítězství v seriálu s Jardou Peškem z Bikeklubu Hlinsko. Soupeř byl o pár sekund rychlejší a na mě tak zbylo druhé místo v celkové klasifikaci v seriálu Kola pro život v kategorii kadetů.

Kdo byli Tvoji největší soupeři v průběhu loňského roku?
V Českém poháru horských kol se v kategorii starších žáků podle očekávání vlastně celou sezonu jezdilo „jen“ o druhé místo. Všechny závody totiž úplně suverénně vyhrával Honza Rajchart z Author Teamu Stupno. V Kole pro život se vystřídalo velké množstvím závodníků, v celkové klasifikaci jsem nakonec soupeřil s Jardou Peškem z Hlinska a Honzou Vastlem ze Sušice.

Které ze závodů se ti v letošní sezoně nejvíce vydařily?
Asi největší radost mám z druhého místa v pohárovém závodě v Kutné Hoře. Jelo se za velmi těžkých podmínek v chladném počasí a na rozbahněné, technicky obtížné trati. Navíc se mi tomto závodě podařilo porazit pár kvalitních soupeřů včetně nedávného mistra republiky v cyklokrosu v kategorii kadetů Adama Ťoupalíka z Budvaru Tábor. Potěšilo mě také vítězství v kategorii kadetů v závodě Ještěd Tour Kooperativy v rámci seriálu Kolo pro život.

A na který závod bys naopak nejraději zapomněl?
Tak to by určitě bylo Mistrovství České republiky horských kol v Kuřimi. Bylo strašné vedro, a tak jsem i přes dobrý start nakonec docela vyhořel a dojel až na 9. místě.

Už v úvodu rozhovoru jsem se dozvěděli, že kombinuješ horská kola a lední hokej. Jak se to dá skloubit?
Je to docela náročné, ale zatím se to dá. Na kole trénuji vlastně sám, takže se nemusím časově nikomu přizpůsobovat. Velmi mi pomohl vstřícný přístup hokejových trenérů během letního období, kteří mi umožnili vlastně část tréninků nahradit přípravou na kole. Důležité také je, že mi velmi vycházejí vstříc ve škole – na Gymnáziu v Mladé Boleslavi.

Jak se ti daří v hokeji?
Zatím jsem docela spokojený. Nastupuji pravidelně za extraligový mladší dorost BK Mladá Boleslav. V tabulce se pohybujeme do sedmého místa skupiny Střed. Potěšilo mě zařazení do výběru Středočeského kraje v ročníku narození 1996, se kterým se začátkem února zúčastníme turnaje výběrů všech republikových krajů.

Jaké jsou tvé plány pro další rok?
Doufám, že se mi dál bude dařit nějak sladit kolo i hokej. Na kole plánuji opět účast v Českém poháru a seriálu Kolo pro život. Samozřejmě se těším i na některé další závody, jako je třeba náš domácí Dema Pohár města Bakova nebo Bezdězská 50. V hokeji bych chtěl i příští rok být platným hráčem mladšího dorostu BK Mladá Boleslav.