Tenisový areál v Řevnicích, na jehož kurtech vyrůstala i slavná Martina Navrátilová, hostil 17. ročník Mistrovství České republiky v tenise novinářů Tipsport Press Cup 2012.

Po loňské účasti sportovního redaktora Mělnického deníku Luboše Kurzweila, jehož výsledky jsou na přání samotného hráče přísně tajné, vyslali letos středočeské Deníky do boje dva zástupce. Jaroslava Bílka z Mladé Boleslavi a jeho kolegu Rudolfa Muziku z Kladna.

Průběh turnaje vám přinášíme v autentické reportáži prvně jmenovaného.

„Měsíc poctivého tréninku, tak snad bude znát," říkám si po cestě přes Prahu do Řevnic.  Na místo dorážím asi o pět minut dříve než můj kolega Ruda. Ptám se jej, kolik toho stihl natrénovat on. „Nic, já to nedržel v ruce asi dvanáct let," hlásí mi s úsměvem při prozrazení naprosto odlišné taktiky. Pohledem ještě kontroluji obsah jeho tašky, zda náhodou nevytáhne dřevěnou raketu.
„Naposledy jsem to hrál asi tak před dvanácti lety s Tomášem Plekancem," loví v paměti a v narážce na svou „kštici" přidává poznámku, že dříve taky nosíval ve vlasech čelenku jako já.

Cíle do turnaje? Ruda by rád uhrál alespoň jeden gem, já tajně sním o jedné výhře ve skupině.

NACVIČIT LOS

Slovy klasika Ivana Horníka: „Je potřeba nacvičit los!" No, mě moc nepřál. Hned v prvním zápase skupiny A změřím síly z trojnásobným vítězem posledních ročníků, redaktorem České televize Markem Wollnerem známým z moderování pořadu Reportéři ČT. Výsledek: 0:6! Za celý zápas jsem si ani neškrtnul a uhrál jsem pouhé tři míče. No uhrál – Wollner je zahrál do autu.

Na svou obranu musím ale uvést fakt, že Wollner během turnaje ničil vše co mu přišlo do cesty a i samotné finále vyhrál hladce 6:0, 6:1.

Nic horšího už mě potkat nemůže a jdu tedy do boje. Druhá překážka – Petr Kučera z Mladé Fronty. I v tomto zápase jsem pouhým divákem a odnáším si kanárka číslo dvě.

S Radkem Smekalem z ČTK už se dostávám alespoň občas do hry a přichází i první zasloužený winner turnaje z mojí rakety, zásluhou krásného prohozu. Dvakrát se dostávám dokonce do shody, ale je tu další ptáček v mojí kleci. „Proč mi neřekli, že všichni hrají tenis závodně v různých soutěžích pražského přeboru?"

Poslední zápas, poslední šance. O výhře neuvažuji ani náhodou. Chci spíše přežít a přebírám cíl Rudy Muziky a sním o vyhraném gemu.

NAD STO KILO

Poslední šancí je Josef Kušnír z ČT. „Překecáme pořadatele, ať udělají kategorii nad sto kilo. Do teď jsem byl sám, ale teď už jsme dva," hlásí mi před zápasem dobře naložený Kušnír. Zápas je to skoro vyrovnaný. Ale opět je tu stav 0:5 v můj neprospěch. Kušnír na podání a moje poslední a jediná šance na zisk gamu a odvrácení už tak velké ostudy.

Při Kušnírově podání vedu 40:0. Pak ale přichází páska -  15:40 z pohledu servisu. Další těsný aut z mojí rakety znamená snížení na 30:40. A pak to přišlo! Když už jsem přestával doufat přišla pomoc shůry. Hodinu po poledni byl už žlutý puchýř za svým kulminačním bodem a začal se pomalu snášet směrem dolů. K mému štěstí v tu chvíli svítilo slunce přímo do očí mého soupeře, který tak vyrobil dvojchybu! 1:5!!! Řvu na celý areál radostí, jako bych právě vyhrál French Open.

Své podání samozřejmě prohrávám, ale to mi už radost zkazit nemůže. Můj protihráč má radost, že mi mohl udělat radost. Běžím se pochlubit svému parťákovi, který mě však trumfl. Po dvou kanárech uhrál ve třetím zápase porážku 2:6.
Naše celková turnajová bilance: sedm zápasů, pět kanárů a tři uhrané gemy. Kolega z Ostravského deníku Jakub Nohavica, který se turnaje účastní každoročně se svým parťákem fotografem Alešem Kreclem, dopadl o poznání lépe. Jakub jenom těsně nepostoupil ze skupiny, Aleše zastavil ve čtvrtfinále Marek Wollner.

Výsledky
Jarda Bílek: Wollner (ČT) 0:6, Kučera (MF) 0:6, Smekal (ČTK) 0:6, Kušnír (ČT) 1:6.
Ruda Muzika: Luzar (Radio Impuls), Nouzák (TV Prima) 0:6, Schlindenbuch (ČT) 2:6.
Semifinále: Wollner (ČT) – Vokál (Impuls) 6:1, Šíma (volný novinář) – Luzar (Impuls) 4:6. Finále: Wollner – Luzar 6:0, 6:1.