Letiště Hoškovice u Mnichova Hradiště, 45 profi závodních týmů a 30 amatérských jezdců ve třídách Public Bikes. Celkem 75 jezdců na startu. Dosažené časy na ¼ míle – 8,2 sekundy a rychlosti 270 km/h. Že vám to nic neříká? To je stručná bilance prvního letošního závodu Czech Drag Serie – Mezinárodní mistrovství České republice dragsterů.

Od pátku se postupně depo závodních strojů zaplňovalo. Mezi prvními jsou pravidelně zahraniční jezdci, tentokrát z Belgie, Dánska, Německa, Švýcarska, Holandska. Sobotní ráno patřilo administrativním a technickým přejímkám a po rozpravě jezdců nic nebránilo tomu začít kolotoč kvalifikačních jízd. Déšť však trošku pozměnil plány a všechno začalo o dvě hodiny později. Nicméně sluníčko prohřálo letištní dráhu a jezdci absolvovali všechny čtyři plánované kvalifikační jízdy. A dosahované časy a výkony nasvědčovaly vyváženost sil českých jezdců se zahraničními. V sobotu se jel také závod amatérských jezdců – Public Bikes a HD Cup. Pozornost upoutali tři VIP jezdci na krásných HD strojích – boxer Lukáš Konečný, zpěvák Jakub Smolík a herec Otakar Brousek. Na stupních vítězů jsme je sice neviděli, ale vyfotit se s těmito sympatickými muži – to si nechal ujít jen málokdo.
Nedělní ráno již bylo prosluněné a poslední dvě kvalifikační jízdy určily jezdcům pořadí do hlavního eliminačního závodu – do tzv. vyřazovacího pavouka.

Po odchodu Otty Knebla do závodů Mistrovství Evropy padla na třídu Competition Dragster tzv. „krize". Málo jezdců, výkony stagnovaly. Ale na tomto závodě se ukázalo, že je všechno zase zpátky. Tentokrát na startovní listině chyběl Miloš Bernátek, který čekal na náhradní díly pro svůj speciál a tak musel tento první závod vynechat. Bohužel i to se stává. V Hoškovicích jsme tentokrát viděli souboj sedmi jezdců – z Belgie Luc Raeymaekers – funny bike Kawasaki ZRX1400 NOS, z Německa Stefan Hagenstein – funny bike Hayabusa NOS a čeští jezdci – Pavel Bajer – Honda RedBird turbo, Michal Ponca a jeho YamahaFJR1550 NOS, Andre Barták – Yamaha FJ NOS a loňský „Mistr ČR" Josef Čížek – Hayabusa NOS (NOS znamená systém Nitrous Oxyde Systém – přeplňování tzv. „rajčákem").

Velké finále byla perfektní podívaná – Luc Raeymaekers vs. Josef Čížek. Luc byl prostě rychlejší a vítězství si opravdu zasloužil. Pepa dokázal, že je vynikající jezdec a druhé místo patřilo jemu. Ze třetího místa se po zásluze radoval Pavel Bajer.

Kromě Czech Drag Serie – Mezinárodní mistrovství ČR dragsterů se v Hoškovicích jel také úvodní závod European Super Twin Top Gas Serie. Tradičním účastníkem byl sympatický jezdec z Německa Frank Heitmann se speciálem HD, diváky oblíbený Herman Jolink z Holandska se speciálem Ducati, Peter Niklas z Německa se speciálem HondaSP1 turbo a nováček v této třídě Frederik Kirkhoff Schack z Dánska se speciálem HD. Začátek sezóny bývá občas ve znamení ladění a odstraňování problémů.

Bezchybné starty a stabilní výkon předváděl Herman Jolink. Dobrá příprava byla vidět i na jízdách jezdce z Dánska. Finále patřilo těmto dvěma jezdcům a vítězství si zaslouženě odnesl Herman Jolink na Ducati.

Po celý víkend mohli diváci vidět i bohatý doprovodný program. Show Cars představil rychlá auta – Ferrari, BMW, Nisan ......, ve kterých se nejeden divák také svezl, ukázku driftování na pneumatikách obutých do speciální plastových obručí. Skvělou kaskadérskou show na motocyklech předvedli kaskadéři Pavel Korych a Přemek Vaňek. Prezentaci zde měl tisícikoňový nitromethanový Top Fuel Bike – Puma Imperial Wizard. S tímto speciálem Otto Knebl startuje na Mistrovství Evropy v nejsilnější třídě motocyklů na světě – ve třídě Top Fuel Bike. Nebyli ochuzeni ani o zvuk nastartovaného speciálu, který tak přiblížil atmosféru závodů „superstrojů".