V klání na okruhu v okolí atletického stadionu Mirka Tučka měli nejvíc sil Vanda Dlasková (Auto Škoda Mladá Boleslav) a Šimon Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor), což pro oba znamenalo premiérovou výhru v pohárovém seriálu. Při absenci juniorského suveréna Václava Ježka si pro vítězství dojel Jakub Kuba z Dukly Praha.

Mezi muži chyběl tradičně nejlepší český jezdec Michael Boroš, a tak se naskytla šance pro ostatní. Nejlépe ji využil Vaníček, který se konečně prosadil na první místo. Zatím vedoucí jezdec seriálu Adam Ťoupalík (Elkov Kasper) dojel v sobotu třetí a jeho náskok před Vaníčkem v celkovém hodnocení seriálu se ztenčil na pouhé tři body.

V polovině závodu zůstali na čele jen Vaníček a polský krosař Marek Konwa. Rozhodnutí padlo v polovině předposledního kola, kdy na zrychlení táborského jezdce Polák nedokázal odpovědět. Vaníček si již výhru vzít nenechal a bezpečně si dojel pro vůbec první vítězství v Toi-Toi Cupu.

TJ Unhošť - Sokol Braškov 0:3,  I.B třída skupina A, 11. 6. 2017, šéf OFS Petr Blažej
Video: Nechutné fauly, emoce za hranou. I to přináší krajský fotbal

„Konečně to vyšlo,“ radoval se. „Na tohle vítězství jsem čekal déle, než jsem si představoval, ale dnes jsem měl dobré nohy a cítil jsem se opravdu skvěle. V prvenství jsem ale začal věřit až sto metrů před cílem. Terén byl těžký, důležité však bylo, že jsem nechyboval,“ uvedl šťastný vítěz.

I mezi ženami chyběla domácí jednička Kristýna Zemanová, a tak favoritek na prvenství bylo víc. Nejsilnější z nich byla teprve sedmnáctiletá Vanda Dlasková, která o triumfu rozhodla v závěrečném spurtu. S Terezou Vaníčkovou (Brilon Racing Team MB) jely v čele celý závod a na první figuru se dostala až padesát metrů před cílem.

Zdroj: CPA

„Jsem ale moc ráda, že moje forma má stoupající tendenci,“ zdůraznila cyklokrosařka, která se k závodům vrátila po letním zranění. „Jelo se mi dobře, kolínská trať mi sedla a na spurt jsem si věřila. Z premiérové výhry v elitním závodu mám nesmírnou radost,“ neskrývala dcera někdejšího vicemistra světa a současného reprezentačního asistenta Petra Dlaska.

Až devátá dokončila závod juniorka Kateřina Douděrová (Jaroslav Kulhavy Cycling Team). Tím přišla o možnost posunout se do čela průběžného pořadí Toi-Toi Cupu. Po sobotě zaostává za Zemanovou o šest bodů.