Počasí, které s sebou přineslo v posledních dnech i několik velmi prudkých lijáků, do jisté míry ovlivní i trať poslední rychlostní zkoušky první etapy Rally Bohemia, kterou bude divácká RZ na autodromu v Global Assistance Racing Aréně v Sosnové u České Lípy.

Voda totiž podmáčela uměle vytvořené skoky v zadní části okruhu, kde dříve bývala šotolina. Pořadatelé se do poslední chvíle snažili situaci zachránit a skoky pokryly vrstvou asfaltu. Tím se jejich výška ale ještě zvětšila, což během seznamovacích jízd vyvolalo nevoli některých soutěžních jezdců, kteří mají strach, že si při velkém skoku mohou poškodit jejich závodní vozy.

Pořadatelé tvar skoku a nájezd na něj konzultovali s jedním z nich, který doporučil změny. Ty byly nakonec provedeny, přesto skoky v zadní části okruhu nesklidily od soutěžních jezdců ohlas na rozdíl od těch, které jsou připravené v přední části okruhu, po startu rychlostní zkoušky před tribunami.

Pořadatelé Rally Bohemia chtějí tuto skutečnost oznámit divákům v předstihu, protože je možné, že k plánovaným atraktivním skokům v zadní části okruhu nejspíše nedojde. Skoky zůstaly na místě a bude záležet jen na závodnících, jestli je jen pomalu přejedou nebo na nich skočí. Je tedy před nimi stejná volba, jako v kterémkoliv těžkém místě na rychlostní zkoušce.

Trať divácké rychlostní zkoušky v Sosnové ale i přesto zůstane pro diváky atraktivní. Dva skoky hned po startu RZ se jezdcům líbí a ocení je pravděpodobně i diváci na závěrečné rychlostní zkoušce první etapy. 

Autor: Petr Eliáš