„Je to naprosto jedinečný projekt, který dává šanci všem bojovníkům, kteří předvádějí jakýkoliv bojový sport a chtějí se poměřit. Těšíme se, že vytvoříme spoustu nových hvězd,“ říká promotér akce Ondřej Novotný.

V sobotu budou na programu úvodní klání pyramid tří z celkem pěti vypsaných váhových kategorií, z čehož jedna je věnována ženám.

Oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Atleti se těší na start. Jako první je přivítá Sletiště a Juliska

Matěj Kozubovský se ve váze do 80 kg postaví v oktagonu Janu Jankovi. Pokud zvítězí, postoupí do dalšího „českého“ kola, které bude na programu za dva týdny. Stejný počet osmi borců čítá na startu i slovenská část pavouka konaného na střídačku po týdnu v obou zemích. Nejlepší pak změří síly v česko – slovenském finále.

„Mám v plánu celý turnaj vyhrát," netají se zanedlouho čtyřiadvacetiletý borec plánem rozšířit sbírku svých dosavadních úspěchů. Ta čítá mimo jiné titul v evropské lize i domácím šampionátu muay thai, primát mezi profesionály českého K1, nebo účast na prestižní soutěži v ruské Kazani, považované za profesionální mistrovství světa.

„Oktagon underground vytvořili organizátoři Oktagon MMA. Je to turnaj, ve kterém se střetnou hvězdy postojových sportů boxu, kickboxu, muay thay a borci, kteří zápasí v MMA. Postavená jsou tak i pravidla,“ přiblížil akci proslulý Luboš Šuda, Matějův trenér v kralupském Pitbull Gymu.

„Dovoleny jsou všechny klasické údery rukama i nohama, ale k tomu i strhy, hody, porážení soupeře… Na zemi se v boji pokračuje pouze tři vteřiny, kdy borec, který soupeře dostal na zem, potvrdí kontrolu pozice. V postoji je možné nasadit i různé techniky známé z MMA jako škrcení a páčení,“ rozvedl někdejší šampion profesionálního ringu svá předešlá slova.

Miloslav Cafourek v dresu HC Junior Mělník
Návrat domů! Obránce Cafourek by měl znovu obléknout dres Mělníka

Organizátoři turnaj vytvořili pro oživení scény bojových sportů. Půjde o vůbec jedno z prvních sportovních klání po koronavirové pauze. Právě ta přípravu na zápasy v posledních týdnech značně znesnadnila. „Matěj se udržoval ve formě běháním a tréninky v garáži. Poslední měsíc už trénujeme společně a připravujeme se přímo na pravidla underground. S wrestlingovými technikami nám pomáhá Lukáš Tureček,“ poznamenal Šuda.

Aktéři budou testování na covid-19, kvůli koronavirovým opatřením se bude bojovat bez přítomnosti diváků. Všech osm turnajů budou moci fanoušci sledovat každou sobotu od 20 hodin online. Mezi bojovníky organizátoři rozdělí 100 tisíc eur, přibližně 2 750 000 korun.

Finále Kába cupu 2019
Žákovský Kába cup: pouze finále a nejspíš až v září