„Výkonný výbor se pro tuto variantu rozhodl z důvodu vládních restrikcí a nutnosti žádat Ministerstvo zdravotnictví ČR o výjimku konání významné soutěže. Nutností je ve zkrácené době odehrát kompletní ročník,“ objasnil ligový sekretář Michal Chyba krok, který může elitní soutěži ponechat stejné obsazení i pro další ročník.

Stát se tak ovšem automaticky nemusí. Podmínkou, aby v sezoně 2020/21 nesestoupilo žádné družstvo, je dohrání všech zápasů. „V případě, že některé z družstev řádně všechna stanovená soutěžní utkání neodehraje, stane se družstvem sestupujícím, nerozhodne-li řídící orgán soutěže ve vztahu ke všem takovým družstvům souhrnně jinak,“ píše se v rozhodnutí na stránkách svazu.

Plán B má vedení futsalu připravený také pro případný, i když momentálně nepříliš pravděpodobný restart zastavené druhé ligy. Na tu se stejně jako na zbylé amatérské soutěže nevztahuje výjimka udělená nejvyšší soutěži. Pokud by se ale přece jen rozjela a odehrála alespoň polovinu zápasů, rozšířili by vítězové skupin počet prvoligových celků v sezoně 2021/22 na čtrnáct.

Byť by se mohlo zdát, že v těžké době vedení klubů jistotu zachování prvoligové příslušnosti uvítá, manažer Mělníka Pavel Šuba vnímá krok spíše jako nešťastný.

Pavel Drsek
Drsek čelí nové výzvě, přesunul se na sever. Práce s mladými mě baví, říká

Obává se především toho, aby některé týmy nepřistoupily k zápasům až příliš laxně. „Pro mě to není úplně ideální. Bude tomu chybět ten náboj boje o záchranu. Pět celků bude hrát o titul, zbylých sedm prakticky o nic,“ komentoval Pavel Šuba změnu. „Myslím, že s takovým rozhodnutím šlo počkat klidně na konec března, kdy už by bylo jasno také o osudu druhé ligy. Hlavně kvůli jejímu reálnému neodehrání došlo k uzavření,“ míní.

Trenér Mělníka Jakub Němec se změnou souhlasí. „Dá se očekávat, že covid některé týmy zasáhne a může chybět víc hráčů, což může ovlivnit celou soutěž. Proto je dobře, že všichni máme jistotu první ligy i na příští sezonu,“ argumentuje. Navzdory jisté záchraně hodlá s týmem přistoupit k zápasům se stoprocentním nasazením a co nejlepší výkony předpokládá také u ostatních.

Boj o prvoligové body se v Česku po čtvrt roce znovu rozhoří na začátku ledna. Zápasy budou probíhat za přísných hygienických opatření, bez diváků a s pravidelným testováním hráčů a členů realizačních týmů na covid-19.

Kromě dohrávek program naváže na původní rozpis kompletním čtrnáctým kolem. Právě takový počet zápasů by aktéři měli v té době v obvyklé sezoně za sebou. Letos zatím většina odehrála pouze čtyři kola, Mělník stihl nastoupit spolu s dalšími dvěma kluby pětkrát. Bilanci tří porážek a dvou výher se sedmý tým neúplného pořadí pokusí poprvé vylepšit 10. ledna v Českých Budějovicích.

Zimní příprava - ilustrační foto
Okresní fotbalové volby znají termín, kandidáti do funkcí se mohou hlásit