Většinou čeští cyklokrosaři v Mladé Boleslavi svou pohárovou sezonu uzavírají, letos ji na louce u Compagu nedaleko parku Štěpánka odstartovali. Ve sváteční úterý vyhráli první závod letošního TOI TOI Cupu v Boleslavi vyhráli oba dva obhájci mistrovských titulů z loňské sezony - v elitě Michael Boroš a mezi ženami Pavla Havlíková.

Havlíková od začátku jela v čelní skupině, kde kromě ní byla ještě Belgičanka Verhoevenová, kolínská Bedrníková a domácí Zemanová. V předposledním kole spadl Belgičance řetěz, skupinka se na chvíli rozpadla, ale české trio se záhy sjelo. Havlíková prodala své zkušenosti a v závěru urvala první místo před Bedrníkovou. Kristýna Zemanová nakonec třetí místo neudržela a dojela čtvrtá za Verhoevenovou.

Řepov jde do čela okresního přeboru
Okresní přebor: Csaplárova past sklapla v Bousově během tří minut

„Že bych mohla vyhrát jsem nedoufala celé léto. Od jara to byl po zdravotních problémech teprve můj druhý závod, takže je to pro mě překvapení. Závodit chci dále, ale nic neplánuji, rozhodující bude zdravotní stránka. Jela jsem chytře, nemusela jsem tahat a hodně mi k vítězství pomohl problém hlavní soupeřky," řekla po závodě pro server cyklokros.cz Pavla Havlíková.

Také u mužů v úvodu ujela skupinka uprchlíků – s Michaelem Borošem ještě slovenský Matěj Ulík a Belgičan Lander Loockx. Ten měl stejně jako jeho krajanka problém se spadlým řetězem, který jej stál boj o prvenství. Pro to si tak dojel zmiňovaný Boroš před druhým Loockxem a třetí dojel jeho krajan Ward Huybs. Vidět byly mladoboleslavské barvy. Jakub Říman dojel pátý a junior Matěj Stránský byl klasifikován na fantastické desáté příčce.

„Jsem určitě spokojený, každé vítězství se počítá. Ke konci jsem měl i štěstí a získaný náskok jsem uhájil až do cíle. Loockx byl silnější a já počítal, že v závěru bych mohl jít před něj. Přesto závěr nebyl jednoduchý, vítězství zadarmo to rozhodně nebylo," zdůraznil Michael Boroš.

Juniorkám vládla Eliška Hanáková (ČED Bike Team), vyhrála ale o pouhých osm vteřin před Vandou Dlaskovou (AUTO Škoda Mladá Boleslav), třetí skončila Kateřina Hladíková (Brilon Racing Team MB). Ještě vyrovnanější byl souboj juniorů. Vyhrál Václav Ježek (Brilon Racing Team MB) s náskokm tří vteřin před Ondřejem Novotný (Dukla Praha) a třetí Maximilian Kerl (Author team Stupno) byl pomalejší o dalších deset vteřin.

Pro Mladoboleslavsko to byl v letošní sezoně bohužel jediný závod v rámci Českého poháru – Jabkenice ani Holé Vrchy se letos v rámci nejvyšší české soutěže nepojedou.

Ženy: 1. Havlíková (Lawi junior team) 50:41, 2. Bedríková (EXPRES CZ - TUFO Team Kolín) +6, 3. Verhoevenová (Belg.) +14, 4. Zemanová (Brilon Racing Team MB) +26, 5. Verdonschotová (Belg.) +54, 6. Borellová (It.) +1:03.

Muži: 1. Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) 1:03:54, 2. Loockx (Belg.) +8, 3. Huybs (oba Beg.) +20, 4. Toneatti (It.) +26, 5. Říman (AUTO ŠKODA Mladá Boleslav) +33, 6. Paprstka (EXPRES CZ - Team Kolín) +43.