Jedním z nejdůležitějších měřítek atraktivity každé automobilové soutěže je její startovní listina. Do té letošní se zatím hlásí i několikanásobný mistr Rakouska a vítěz Rallye Bohemia z let 1989 a 1990 Raimund Baumschlager.

„V uplynulých letech jsem se na start Bohemie nemohl postavit vinou termínových kolizí. O to více jsem nyní rád, že tento rok mohu přijmout pozvání pořadatelů,“ řekl v České republice populární jezdec.

Podle jeho slov očekává v domovském městě vozů Škoda těžkou a také sledovanou bitvu o vítězství. A s jakým vozem přijede? S Fabií R5, pravděpodobně nejkvalitnějším strojem této kategorie na světě. Tovární tým Škoda s dalšími Fabiemi R5 přihlásil Jana Kopeckého, O. Ch. Veibyho z Norska a Juuso Nordgreena z Finska. O dalších adeptech na přední umístění se zatím jen spekuluje, protože uzávěrka přihlášek je naplánována na 20. června. Otazník tedy zatím zůstává u Rusa Lukyanuka s Fordem Fiesta R5 či Maďara Ference Kisse s Fabií R5.

Dobový letecký den se vydařil.
OBRAZEM: Dobový letecký den se vydařil



Centrem soutěže je sice Mladá Boleslav, podstatná část závodu se ale odehraje na komunikacích Libereckého kraje nebo v jeho bezprostřední blízkosti, servisní areál je dokonce na letišti v Hodkovicích nad Mohelkou. První posádka domácího mistrovství se vydá na trať v sobotu 30. června v půl desáté. Po krátké divácké zkoušce s názvem Bondy se závodní pole rozjede na Železnobrodsko a Hodkovicko, konkrétně na rychlostní zkoušky Chloudov a Radostín.

Tyto tradiční úseky se letos pojedou v pozměněné podobě.

Následně se peloton soutěžících vydá do Liberce, kde se uskuteční premiéra nové rychlostní zkoušky Ještěd, která povede přímo přes sedlo této přírodní dominanty. Další návrat do repertoáru českolipských pořadatelů představuje rychlostní zkouška přímo na autodromu v Sosnové u České Lípy. „Poprvé zde budou k vidění hned dvě přehledné rychlostní zkoušky v rozmezí necelých patnácti minut. Určitě to tedy bude velké lákadlo pro diváky, už proto, že obě zkoušky se pojedou paralelně po dvojicích a z pohodlí diváckých tribun bude možnost přímého porovnání rychlosti soupeřících automobilů,“ myslí si pořadatelé. Do Sosnové se závodníci vydají až v sobotu odpoledne po druhém průjezdu přes Ještěd.

Opravy jezu pokračují. Od minulé středy se v Loukovci Hubálově pracovníci Povodí Labe pokouší opravit prolomený jez i stavidla u malé vodní elektrárny.
Opravy prolomeného jezu pokračují



K dalším změnám patří i přemístění servisní zóny na letiště Hoškovice u Mnichova Hradiště, což pořadatelé vysvětlují zkrácením přejezdového úseku na sobotní rychlostní zkoušky. „V těsné blízkosti servisu na nové trati přes obec Březina se bude odehrávat i testovací rychlostní zkouška, která se letos nově pojede již v pátek odpoledne,“ uvádí se v tiskové zprávě.

Nedělní etapa Rally Bohemia, soutěže zařazené do mistrovství republiky, se už bude odehrávat na Mladoboleslavsku. Ráno závodníci zamíří nejprve na rychlostní zkoušku Lobeč, vedoucí po hranici Kokořínska, kterou bude následovat tradiční Cetno. Kratší, ale o to náročnější, podle mínění organizátorů, bude Staroměstská rychlostní zkouška v ulicích města automobilů.

Současná Rally Bohemia nabízí vedle klání soudobých automobilů také soutěž historických vozidel. Nebude chybět ani exhibiční Rally Legend, kde se divákům představí na trati závodní stroje, které prožily časy největší slávy v šedesátých až devadesátých letech minulého století. Bohemia je také vypsána pro elektromobily a cng, a to v rámci České Trophy – Rallypravidelnosti v ECO Rally.

Protržený jez v Hubálově.
V Hubálově se prolomil jez