Někteří z boleslavských borců v capoeiře, kteří trénují pod hlavičkou Sokola, se na nejvyšších příčkách umisťují pravidelně. Pro zlatého Jakuba Káčerka byla letošní medaile ta první. „Dočkal se po pěti letech pravidelného a pilného tréninku, určitě si úspěch zaslouží," hodnotí právě skončené mistrovství boleslavský trenér a instruktor Karel Popovič. Ačkoliv sám o medaile nebojoval, protože česká soutěž není pro jeho kategorii otevřená, úspěchu v rodině se dočkal. Poprvé se mistrovství účastnil jeho syn Jakub, který si v nejmladší dětské kategorii odvezl sedmé místo.

Mladší žáci FK Mladá Boleslav na turnaji v Portugalsku.
FOTO: Zážitek na celý život: turnaj v Lisabonu

I ve všech třech dětských kategoriích se Boleslavští probojovali do finálových dvanáctek, na medaile ale nakonec nedošlo. „Nevadí, všechny děti hrály krásně (V capoeiře se soubojům říká hra, důraz při hodnocení je kladen nejen na výkon jednotlivce, ale právě také na soulad hry obou soutěžících – pozn. red.). Celkově mělo mistrovství vynikající úroveň. Je to vlastně jediná soutěž, při níž děti získávají zkušenosti, snad je zúročí příště. Mám radost úplně ze všech, kdo letos soutěžili," řekl Karel Popovič.

Letošní účast na mistrovství má pro boleslavské ještě jeden primát – poprvé jeli ve velmi silném počtu, do Plzně vyrazilo 31 soutěžících. O medaile se z celé republiky utkalo celkem 124 dětí a 51 dospělých. (kaha)

Boleslavští capoeiristé si z mistrovství České republiky v Plzni přivezli medaile ve všech kategoriích nad 15 let. Zdroj: archiv oddílu