Už pošesté se sešli soudruzi golfisté a soudružky golfistky u příležitosti oslav státního svátku 17. listopadu na Sametovém turnaji. Po vzoru hesla „Sovětský golfista náš vzor" se slavilo sportem.

Dobu minulou však připomínal především personál resortu. Recepční oděné v pionýrském úboru, rozhodčí a další pracovníci klubu pak v uniformách Veřejné bezpečnosti. Nápisy VB byly ověnčeny také místní golfová vozítka.

„Letošního Sametového turnaje se aktivně zúčastnilo sedmasedmdesát porevolučních úderníků a údernic, kteří stanovenou sportovní normu překročili o sedm procent a tím pomohli dalšímu budování zářné perspektivy tuzemského golfu," prohlásil s nádechem rétoriky druhé poloviny dvacátého století hlavní rozhodčí Sametového turnaje Lukáš Chmelař.

Ano, původně plánovanou kapacitu totiž museli organizátoři pro velký zájem hráčů dokonce navýšit. „Jezdíme sem už třetím rokem. Je to pro nás velmi příjemné zakončení sezony," řekla po turnaji Pavla Kubíčková z Prahy.

Poměrům před více jak 25 lety odpovídala i strava. Na deváté jamce hráči dostali vlašák s rohlíkem v kelímku, po hře se servírovala například čočka s párkem nebo obalovaný gothaj.

Nejlepší výkon předvedla Michaela Kverková z Golf & Country Clubu Mstětice, která se blýskla dvěma birdie (na první a poslední jamce) a se 76 ranami jako jediná ze všech účastníků se dostala pod hranici osmdesáti úderů. Nejlepší z mužů Jindřich Müller z Golf Clubu Konopiště prošel hřiště s 81 údery, když i on zahrál dvakrát birdie (na deváté a šestnácté jamce), ale zároveň zahrál třikrát double bogey. Z domácího Golf Clubu Mladá Boleslav si nejlépe vedl, muž s typicky revolučním jménem, Daniel Svoboda výkonem 84.