V sobotu se jel v Lounech druhý závod Českého poháru v cyklokrosu – TOI TOI Cupu.

Stejně jako před týdnem v Lošticích vyhráli žák Tomáš Ježek a kadetka Elizabeth Ungermanová, vnučka manažera a trenéra Johnson Controls AŠ Mladá Boleslav Antonína Ungermana.

Vladimír Kyzivát skončil v Elite těsně pod stupni vítězů v a polepšil si na průběžnou čtvrtou příčku v poháru. Jeho Johnson Controls AŠ Mladá Boleslav drží třetí pozici v hodnocení klubů. Velkou zajímavostí byl start Jiřího Pospíšila. V jedenačtyřiceti letech a po osmileté přestávce dostal chuť to zase zkusit.

Jak v týdnu informoval ředitel závodu Milan Chrobák, tak to taky dopadlo. Skutečně se vyplnila předpověď počasí a bylo slunečno, i když po poledni se obloha zlověstně zatáhla a lehce se ochladilo. Mechanici měli málo práce a diváci si v suchu a teple užili závody cyklokrosařek a cyklokrosařů šesti kategorií. Trať byla technická a rychlá, ale ale rozhodovala trénovanost a fyzická dispozice.

V úvodní kategorii žáků se na stupních vítězů opakovalo pořadí z Loštic. Pro druhé letošní prvenství si dojel Tomáš Ježek (IVAR CS – Author Team), který porazil Jakuba Hníka (KAH Sport Vrchlabí) a Jakuba Ťoupalíka (ČEZ CT Tábor).

V kadetkách nenechala o své suverenitě znovu nikoho na pochybách Elizabeth Ungermanová (KC Kooperativa SG Jablonec nad Nisou). Druhá byla Tereza Vaníčková a třetí Celestýna Součková (ČEZ CT Tábor), pro kterou to byla vůbec první pohárová bedna.

ELITE

Hlavní kategorie mužů U23 a Elite čítala 43 Čechů na startu a jednoho cizince – starého známého Joachima Parba z Dánska. Ten v závěru zlověstně mířil ukazováčkem směrem k rozhodčím, i když se přitom lišácky smál. Sudí po úvodních dvou extrémně rychlých okruzích stanovili počet kol na dvanáct, ale pak se zpomalilo, takže čas vítěze byl 1:08:01. Nakonec se ukázalo, že deset kol by bohatě stačilo jak závodníkům tak i divákům.

Závod se stal opět two–men show Jakuba Skály a Michaela Boroš a (oba ČEZ CT Tábor). Ještě ve druhém kole jim chvíli stačil Tomáš Paprstka (Remerx Merida Team Kolín), který pak jezdil až do cíle osamoceně na třetím místě, a odčinil tak debakl z Loštic. Čtvrtý kroužil Vladimír Kyzivát (Johnson Controls AŠ MB), a pátý skončil Matěj Lasák (Max Cursor), který se v úvodu postaral o tak ostrý start do závodu.
TOI TOI Cup pokračuje příští sobotu v Uničově a v neděli v Náměšti na Hané.

MARTIN BALI-JENČÍK