Fanoušci sjezdového minikárového sportu se sjeli na jih Evropy k jubilejnímu 30. Mistrovství Evropy, kterém se konalo v italském Predappiu Alta.

Mezi dvoustovkou minikáristů nechyběli ani zástupci z Čech, sedm pilotů monopostu a dvě posádky bobu. Výprava tedy co do počtu malá, ale o to větší odhodlání navázat na tradici úspěchů z minulých mistrovství.

VYSOKÉ AMBICE

Predappio Alta překvapilo účastníky zcela novým asfaltovým povrchem na trati, která vytvořila dokonalé podmínky pro měření sil. Italské trati jsou proslulé svou technickou náročností, ale i rychlostí. Rychlé úseky se zatáčkami, které ti nejodvážnější dokážou jet bez brzdění se střídají s úseky plných prudkých zatáček. Vítězí tedy jen ten, kdo dokáže správně načíst zatáčky, jet optimální stopu, jet na „srdíčko" a minimálně používat brzdový pedál.

OBHÁJCE TITULU

Boleslavský minikárista Jan Šimůnek jel na mistrovství s předsevzetím bojovat opět o titul a tento cíl se mu podařilo splnit na sto procent. Již v tréninkové jízdě svým časem naznačil, že pokud mu jeho soupeři budou chtít jeho cíl překazit, musí výrazně zrychlit. V první závodní jízdě sice soupeři zajeli lepší časy, ale dokázal zrychlit i Jan, takže do druhého dne již nastupoval s pohodlným náskokem a taktickým cílem zajet jízdy s podobným časem jako předcházející den.

Vítězství v kategorii C2, jezdci do 13 let, si Jan Šimůnek nenechal utéci a více jak dvanácti sekundový náskok na druhého v pořadí a dlouholetého soupeře ze Švýcarska Rino Zumbrunna by před mistrovstvím nikdo nečekal.

Opačný vývoj měl souboj o první místo v nejmladší kategorii C1, jezdci do 9 let. Jabloneckému Janu Sejkorovi jun. se tréninková ani první závodní jízda nepovedly. Když ale zajel skvěle druhou a třetí jízdu, náhle se stal jasným vítězem své kategorie. Nejnapínavější souboj se šťastným koncem pro české barvy se odehrával v kategorii C4.

ÚSPĚŠNÁ VÝPRAVA

Jablonecký Jan Sejkora v poslední jízdě útočil na titul z druhé pozice. Jízda se mu vydařila a tak napětí před vyhlášením výsledků by se dalo krájet.

Jak vyrovnané mohou být souboje se ukázalo po sečtení časů započítávaných závodních jízd. Jan Sejkora a Ital Rossi dosáhli na více jak třech kilometrech na setinu shodného výsledku, takže tato kategorie má pro letošek dva mistry Evropy.

Získané tři tituly mistrů Evropy z české výpravy udělaly po domácích Italech druhou nejúspěšnější výpravu letošního mistrovství.