Německé Drážďany pár kilometrů od českých hranic hostí v tomto týdnu Mistrovství světa v in-line hokeji federace IIHF. „Ideální příležitost se tam zajet podívat," říkám si a na internetu s týdenním předstihem vybírám, který hrací den bude pro inspekci vhodný.

Do fanouškovských karet mi navíc nahrává fakt, že v nominaci figurují i tři hráči spjatí s mladoboleslavským hokejem – Bruslaři Marek Loskot a Tomáš Demel a také Petr Kafka, který boleslavské barvy hájil v loňské sezoně.

Nakonec vybírám jako den D pondělí. To ještě netuším, jak byla tato volba prozřetelnou! V úvodním nedělním zápase prohrávají Češi v prodloužení s Finskem.

POVODNĚ

To už ale české hlavní město zužuje povodňová vlna, která se dál řítí směrem sever. Jak to souvisí s naší cestou na šampionát? Dost zásadně. Původně plánovaná cesta přes Ústí nad Labem totiž nepřipadá v úvahu, navíc Labe protéká i několik desítek kilometrů vzdálené Drážďany. Navíc zimní stadion, kde se na umělém povrchu turnaj odehrává, s Labem těsně sousedí.

V neděli večer tedy ještě probíhá sondování situace přímo na místě. Ve spojení jsem s fotbalistkou třetiligové Fortuny Dresden Anitou Maryškovou, která mi doporučuje severní trasu přes Žitavu a Budišín. Díky za doporučení – cesta byla skutečná selanka.

Ve čtyři hodiny jsme na místě. Před zimákem se fotíme u poutače zvoucího na šampionát. U toho poutače, který o den později není pod vylitou vodou ani vidět.

Celodenní vstupenka za osm euro a svačinka v podobě tradičního bratwurstu – tak vypadá přivítání na útulném drážďanském zimáku.

RVAČKY

Program dne je opravdu luxusní. Nejprve sledujeme dvě derby, v nichž to opravdu jiskří a jejich aktéři si vůbec nic nedarují. Finsko poráží v severském souboji Švédy, kterým kapitánuje mistr světa z nedávného šampionátu ledních hokejistů Dick Axelsson.

Dalším jiskrným zápasem pak je zámořské derby, v němž favorizovaní hráči USA poráží odvěkého rivala ve všech sportech, u nichž figuruje puk, Kanadu. V obou zmíněných zápasech nechybí ani rvačky.

Hřeb večera přichází úderem dvacáté hodiny. Český výběr nastupuje proti domácímu Německu. Obrovským zklamáním pro nás je návštěva na zápase. Přeci jenom jsme čekali na zápase mistrovství světa, v němž hraje domácí tým, navíc hrdých Němců, větší návštěvu než 350 diváků.
I tento fakt má svou nespornou výhodu – o to víc je slyšet naše tříčlenná fanouškovská skupinka s českou vlajkou nataženou přes půlku sektoru.

Osamělost v něm nám navíc zaručuje i zisk cenného suvenýru – vystřelený puk během zápasu tak končí v naší kapse. A domů si kromě něj a zážitku vezeme také výhru českých barev nad domácím Německem 5:1.

VODA

Jak jsem již psal výše: Budiž pochválen úmysl vyrazit do dějiště v pondělí. V úterý totiž zápas našim nevyšel a padli se Švédy 3:11. Jak se prohnali reprezentanti Tre Kronor po našich jako velká voda, ve středu přišla ta skutečná.

Labe opustilo své koryto a jalo se atakovat zimák. Fotbalová hřiště s umělým povrchem před zimákem již byla definitivně pod vodou.

Na šampionátu se ve středu nehrálo, byl volný den. I když slovo volný není tak úplně přesné. Zápasy se sice nehrály, ale hráči většiny týmů pobíhali kolem haly v holínkách a snažili se zabezpečit zimák před velkou vodou. K vidění tak byl exkluzivní pohled na hráče z různých zemí na společné brigádě.
A věc se podařila. Ve čtvrtek se mohla odehrát všechna čtvrtfinále bez problémů. Bohužel hned to úvodní se Čechům nepovedlo. Přestože vedli nad Kanadou v průběhu první čtvrtiny 4:1, nakonec jí podlehli 5:8 a se šampionátem se loučí.