První červencový víkend roku 2014 byl pro motoristické nadšence z Benátek nad Jizerou svátkem. Po 33 letech se na motokrosovou trat ve Kbelu vrátily sajdkáry. První ročník závodu O putovní pohár televize Sport 5 přivábil do Benátek nad Jizerou slušnou účast patnácti mistrovských posádek sajdkár, sedmi veteránů-side a 21 mistrovských čtyřkolek.

Diváci měli možnost vidět v akci celou špičku sajdkárkrosařů včetně účastníků seriálu mistrovství světa, jako jsou Václav Rozehnal, bratři Vejchodové, Diblík a Gábor, nebo Čermák s Březinou.

Závody pořádal oddíl sajdkárkrosu, který je součástí Motokros klubu AČR Benátky nad Jizerou.

Hlavní cenu Putovní pohár televize Sport 5 vyhrála po skvělém výkonu posádka Diblík / Gábor a ze čtyřkolek Radim Stöhr.

I pořadatelé se činili, aby pro všechny byl vložený závod něčím mimořádným. Grilovalo se prase, pivo teklo proudem a u bohatého občerstvení se hemžila fronta lidí. Přistavěný stan i živá kapela umocňovaly vynikající atmosféru.

Proti klasice z „republiky", kdy se po volném seznamovacím tréninku jede kvalifikační měřený trénink, se vzhledem k absenci časomíry přistoupilo rovnou ke kvalifikační jízdě o místa na startu v hlavním závodě. A hned tento chytrý krok přesvědčil, že ve Kbelu se nepojede žádný pouťák. Závodníci prostě, jak nasadí helmy, neznají bratra, takže hned od rána se jelo v ostrém tempu. Při něm se s tvrdou zemí potkaly dvě posádky a u jedné si rána šutrem do slabin vyžádala ošetření zdravotníků. Naštěstí se vše obešlo bez následků a všichni byli připraveni na odpolední start.

V kvalifikaci suverénně zvítězili Čermák / Březina, když po celý její průběh drželi první místo. Po třech týdnech pauzy způsobené zraněním kolena a následnou operací mitfáry byla pro ně výhra zadostiučiněním. V jízdě se blýskli také Vošahlík s Ochtábcem, jež skvěle odstartovali a drželi druhou příčku. Později byli předjeti, přesto je mohlo čtvrté místo těšit. Husarský kousek se povedl Pudlovi se Sejkem, když po karambolu se z posledního místa dokázali prodrat až na šesté.

OSTRÉ BOJE

Zkrácený časový limit proti „republice" a neširoká dráha zapříčinily jízdy v těsném závěsu a množství soubojů. Čermák s Březinou si i v hlavním závodě zopakovali famózní start a ujali se na téměř polovinu jízdy vedoucí pozice, přičemž dlouhou dobu na ně doráželi Pudlo / Sejk. Je ale postihla technická závada, utržené sedlo, proto se na jejich místo posunuli Diblík / Gábor. Ti navnaděni vidinou nového poháru do své sbírky přitlačili na „pilu" a začali natolik obtěžovat prvního Čermáka, že jim nakonec podlehl. Navíc se jim podařilo se od něj odpoutat a s větším náskokem si dojet pro zlaté ovace.
Během zvýšeného snažení Diblíka se po nepříliš oslnivém odpalu prokličkovávali zhuštěným závodním polem Vejchodové, až dýchali druhému Čermákovi na záda. S ním si poradili, takže jim stříbrná příčka neutekla. Bronz si už Čermák s přehledem pohlídal.

Za nimi se ale urodilo jedno velké překvapení, když neznámá posádka Janouškových, bez republikového zářezu, si po fantastickém výkonu vyjela čtvrté místo. Zarytý fanoušek ihned musel listovat ve startovní listině, kdo že oni Janouškovci jsou, že potrápili zkušenější matadory. Na závěr ustáli nátlak i novodobých talentů, bratrů Boukalových.

V dalším pořadím se překvapivě objevili „sváteční jezdci" Kalinovský / Liška, kteří sedlali stroj po bratrech Čermákových a věru jim to ve Kbelu svědčilo. Setřásli i bratry Křížovy, kteří ale museli později předčasně zajet do depa s píchlou pneumatikou.

JELA I ŽENA

Zraky Benáteckých ovšem patřili jediné ženě mezi chumlem ostřílených borců, Markétě Boubínové, jež se neváhala posadit do sajdkáry dvanáctinásobného mistra republiky, Václava Rozehnala. S obdivem sledovali její odvahu a hlavně výdrž.

Výsledky 1. jízdy: 1. Diblík / Gábor, 2. Vejchodové, 3. Čermák / Březina, 4. Janouškové, 5. Boukalové, 6. Kalinovský / Liška.

DRUHÁ JÍZDA

Předešlou míchanici v pořadí druhá jízda nenabídla. Čermák znovu předvedl, že na starty je přeborník a od startovacího zařízení se odlepil jako první před Diblíkem, Pudlem a Vejchodou. Celé kolo je pak všechny vodil za sebou, než na něj nastoupil Diblík, vystrnadil ho z vedoucí pozice a nasadil takové tempo, kterým všechny své soupeře odrovnal. Neměl konkurenci, že znovu jasně vyhrál a mohl se těšit na potěžkání nového putovního poháru.
S odstupem za ním dokroužil Pudlo, následovaný Vejchodou a Čermákem. Mezitím se o rozruch v „klidných vodách" znovu postarali Janouškové. Nejdříve svedli úspěšný souboj s Vošahlíkem a na pár kol se drželi na páté příčce.
V polovině jízdy o ni ovšem přišli a jak Vošahlík, tak i Boukalové se přes ně přehnali. Posledně zmínění navíc v závěrečných kolech přidali a pátou příčku ukořistili pro sebe. I druhou jízdu úspěšně absolvovala Markéta Boubínová s Václavem Rozehnalem a za bouřlivého fandění publika ji taktéž i s menší přestávkou dokončili.

Výsledky 2. jízdy: 1. Diblík / Gábor, 2. Pudlo / Sejk, 3. Vejchodové, 4. Čermák / Březina, 5. Boukalové, 6. Vošahlík / Ochtábec.

Celkově: 1. Diblík / Gábor, 2. Vejchodové, 3. Čermák / Březina, 4. Boukalové, 5. Janouškové, 6. Pudlo / Sejk.

VETERÁNI

Ze sajdkárkrosařů vybalili své dobové stroje také veteráni tohoto sportu. V nich se nejlépe vedlo Hutirovi s Plhákem, jenž zvítězili před dvojicemi Tyle / Vyšata a Pokorný / Dubský.

Celkově side – veterán: 1. Hutira / Plhák, 2. Tyle / Vyšata, 3. Pokorný / Dubský, 4. Háček / Šimůnek, 5. Zatloukalové, 6. Bolfové, 7. Mareš / Herclík.

Každý, kdo do Benátek nad Jizerou – Kbelu zavítal, nemusel litovat. Pohodové a pohostinné prostředí i vynikající atmosféra se musela líbit. Každý si tak odnášel jen ty nejlepší dojmy. Navíc po vyhlášení se dále pokračovalo v afterparty s muzikou.

Zdroj: Youtube