Čtvrteční večer na místním plochodrážním stadionu přinesl skvělý souboj domácího Greplu s Pardubicemi. Zatímco hosté přijeli se dvěma výhrami (Olymp, Slaný), pro domácí znamenal tento duel první vstup do letošní extraligy.

Už před slavnostním nástupem se nad stadionem začala stahovat těžká mračna, nicméně pršet nezačalo, a tak program úvodních dějství pod reflektory a zraky pěti stovek fanoušků mohl začít podle plánu.

Domácí začali pěkně zostra a na jejich konto začaly přibývat body s železnou pravidelností. Nejprve ve „válce gigantů“ kraloval Hancock, vzápětí byl úspěšný mladík Holub, a když ve 3. jízdě Hancock se Šiterou „vypráskali“ Monberga se Suchánkem 5:1, Mšeno rázem vedlo o osm bodů.

Ve 4. jízdě, při níž na dráhu začaly dopadat první dešťové kapky, Ulamek udržel za svými zády bratry Drymlovy a to bylo k vidění na delší dobu vše. Ve 20,40 h déšť mnohonásobně zesílil a změnil se v průtrž mračen.

V tu chvíli to s dalším pokračováním závodu vypadalo všelijak. Rozhodčí Pavel Váňa po poradě s manažery rozhodl vyčkat půl hodiny a teprve poté rozhodnout o dalším osudu mítinku.

Jak se později ukázalo, bylo to moudré rozhodnutí. Kolem 21. hodiny přestalo pršet, na dráhu nastoupili pořadatelé s košťaty a za necelou půlhodinku se mohlo pokračovat.

Prvním klíčovým momentem večera se stala 7. jízda, v níž pardubický manažer Vozár vsadil žolíka na bedra Lukáše Drymla. Pardubičtí „bratři v triku“ dokázali přivézt plných osm bodů proti jedinému domácímu a hosté byli rázem zpět v závodě (23:22).

Hned v další jízdě byla k vidění málo obvyklá situace. Nejprve byl za zaviněný pád vyloučen Milík. V opakovačce ve třech dokázal Lukáš Dryml předjet oba Mšeňáky (Holub, Ulamek) o celé kolo a jako jediný bodoval (0:3).

To už vedly Pardubice o dva body a po dvou dalších remízách přišla drtivá výhra 5:1 v podání Milíka a Aleše Drymla, vzápětí podpořená vítězstvím 4:2 v režii Monberga a Suchánka. Osmibodový rozdíl (32:40) se přesunul na pardubickou stranu.

Pro Mšeno tak nastala situace vážná, nikoli však zoufalá. Základem domácího obratu se stal Hancockův žolík ve 13. jízdě, kterou díky svému lídrovi vyhrálo Mšeno 7:2. Když v předposlední jízdě dokázal Ulamek s Holubem přivézt výhru 4:2, bylo jasné, že o osudu utkání rozhodne poslední jízda.

Do ní naskočila čtveřice nejlepších a od prvních metrů si to tvrdě rozdávala o každý metr dráhy. Ve 3. kole však upadl Aleš Dryml a po výhře 4:2 si domácí připsali nejtěsnější výhru.

Na jury po závodě všichni ocenili fair play postoj Aleše Drymla, který po pádu vstal a opustil trať. Mohl zůstat ležet, vynutit si na rozhodčím opakování jízdy a dát svému bratrovi Lukášovi šanci bojovat o remízu. Ta by Pardubicím stačila na jednobodové vítězství.

Hlasy manažerů

František Liebezeit, Mšeno: „Byl to velký nervák, ještě teď se klepu (smích). Ze zpočátku jednoznačného závodu se po dešti postupně stalo drama, které korigovaly použité žolíky. Po tom Hancockově se závod zlomil v náš prospěch i proto, že poslední dvě jízdy vyšly podle plánu.“

Lubomír Vozár, Pardubice: „V našem týmu podali velmi dobrý výkon všichni čeští jezdci, zvlášť Lukáš Dryml byl skvělý. Naopak mě velmi zklamal Dán Monberg, který včera při dánské lize udělal 16 bodů, dnes bohužel jen 5. Pro diváky to byl určitě nádherný závod.“

Mšeno – Pardubice 47:46 (Hancock 19, Ulamek 10, Šitera 9, Holub 5, Hádek 3, Smetana 1 -L. Dryml 19, A. Dryml 10, Milík 8, Monberg 5, Suchánek 4, Vidner 0).

1. Pardubice 3 150:128  3
2. Mšeno  1  47:46 2
3. Olymp 2  91:94 2
4. Slaný 2  83:103 0

KAREL HORŇÁK