Premiérový závod seriálu českého cyklokrosového poháru TOI TOI Cup 2012/13 začal v sobotu v moravských Lošticích pěkně od podlahy.

Vůbec první vítězkou nové cyklokrosové sezony se stala Jana Czeczinkarová (Remerx Merida Team Kolín), dalšími premianty se postupně stali žák Jan Gavenda (TJ Cykloprag), kadet Jonáš Březina (Remerx Merida Team Kolín), žena Pavla Havlíková (Telenet Fidea Cycling Team), junior Karel Pokorný (Johnson Controls MB) a muž elite Radomír Šimůnek (BKCP-PowerPlus).
Úvodní kolo TOI TOI Cupu 2012/13 dalo odpovědi na spoustu otázek. Cyklokros neztratil nic na své popularitě jak u závodnic, závodníků a cyklistických týmů, tak ani u diváků. Ba naopak. Martin Bína se vrátil a hned čeřil vodu. Po dvou letech bez cyklokrosu byl naštvaný i z druhého místa. Radomír Šimůnek splnil roli papírového favorita, stejně tak i Pavla Havlíková v ženách.
Zrána sice pršelo, ale deště během závodů jsme se bohužel nedočkali, což snad ani nikomu nevadilo, tedy divákům určitě ne. Postupem času dokonce vysvitlo sluníčko, které zahřálo diváky místo tradiční slivovice, na kterou byla také uvalena prohibice. Chleby s tvarůžky však naštěstí zatím nikdo nepančuje…

JUNIOŘI

Soupeře nenašel mistr republiky Karel Pokorný (Johnson Controls AŠ Mladá Boleslav), který si jel od startu sólo závod. Za ním se postupně utvořila trojice Jan Vastl (ČS Specialized Junior MTB Team), Jan Rajchart (Autor Team Stupno) a loňský šampión mezi kadety Adam Ťoupalík (ČEZ Cyklo Team Tábor). Toho však v závěru vyřadil defekt z šanci na medaili. V boji o stříbro porazil Vastl Rajcharta o tři sekundy.
Karel Pokorný: „Musím říci, že se mi jelo dobře, začátek sezony vyšel a snad nebude platit přísloví: první vyhrání z kapsy vyhání. Zkusil jsem za to vzít hned po startu a vyšlo to. Soustředím se hlavně na sebe, na to abych jel intenzitu a ve chvíli, kdy tam jsem sám, abych nezapomněl šlapat. Trať se mi líbila, ty změny byly dobré, jak ten výjezd v lese, i ty další drobné úpravy. Pořadatelům jsem trať pochválil. Stejně jako vloni jedu celý TOI TOI Cup, nějaké závody ve Švýcarsku a snad i světové poháry. Tam mám hrozně velkou motivaci, abych se zlepšil, protože ta konkurence je o něčem jiném než doma. Chci se přiblížit světové špičce."

ELITE

Od startu se jako ze řetězu utrhl Lubomír Petruš (BKCP-PowerPlus), bohužel ho však ve druhém kole postihl defekt. Jakmile se dotáhl na vedoucí dvojici ve složení Radomír Šimůnek (BKCP-PowerPlus) a Martin Bína (ČEZ Cyklo Team Tábor), totéž zhruba v polovině závodu potkalo táborského jezdce. Trio se ovšem brzy zkonsolidovalo a rozhodovalo se až v posledním kole. Nejprve odpadl Petruš a ve spurtu byl rychlejší z první pozice na cílovou rovinku najíždějící Šimůnek
Naopak vůbec se do závodu nedostal až desátý obhájce celkového prvenství Vladimír Kyzivát.

Na severu Čech se v neděli odehrál tzv. malý TOI TOI Cup s vloženým závodem mužů. Vítězky a vítězové byli stejní jako v Lošticích, jen v kadetech pro změnu vyhrál Lukáš Kunt (Remerx Merida Team Kolín).
Kyzivát si napravil sobotní reputaci, když dojel na druhém místě po prohraném spurtu o prvenství se Šimůnkem. „„Včera v Lošticích mi to nesedlo. Byl to pro mě jako pro obhájce TOI TOI Cupu stresový závod, říkal jsem si, že musím, a najedou je ta psychika úplně někde jinde. Dneska tady nebylo tolik lepších lidí. Radek to ze začátku zkoušel, potom jsme jeli takový standard. Zkusil jsem spurtovat z první pozice, ale na Radka to nestačilo. Dnes to byl ale super trénink," komentoval Kyzivát.
Vítězný byl opět boleslavský junior Karel Pokorný: „Taktiku jsem zvolil jako včera. Nasadil jsem hned od startu a jel. Doufám, že se mě bude držet štěstí a budu sbírat další vítězství. Vloni jsem viděl, že závodníci ve světě jsou úplně jiná třída a pro mě to byla obrovská motivace do dalšího tréninku."

MARTIN BALI-JENČÍK