Jan Volf, ředitel gymnázia Dr. Josefa Pekaře, a František Chmela, místní podnikatel. Basketem žili a žijí dodnes. A stojí za jeho rozvojem. Ten první je prezidentem „pastelkového" klubu, ten druhý sekretářem a manažerem.

Po desítce let a vychovaných mnoha skvělých hráček se život oddílu Basket Pastelka MB dostává do zcela jiných kolejí. Zatímco dosud ve světě oddílu působila jen dětská a mládežnická dívčí družstva, od podzimu se tu objeví zcela nový tým. Tým žen. A ten bude nastupovat ve třetí nejvyšší soutěži v republice – ve druhé lize.

Ale postupně.

Milan Tomašík.
Milan Tomašík jde do Boleslavi: Ve Švédsku jsem to nechtěl dožít

„Původně to začalo tak, že se Fotbalový klub Mladá Boleslav rozhodl založit při základní škole Pastelka třídu fotbalistů. Myšlenkou ale bylo, že větší půlka budou fotbalisté a zbytek děvčata. Licitovalo se mezi volejbalem a basketbalem, nakonec jsme to byli my, kdo doplnil třídu," říká František Chmela.

Z tehdejších malých školaček se staly velké dámy a dnes je jim kolem devatenácti let. „Zpočátku se totiž startovalo ze čtvrté třídy," upřesňuje František Chmela.

Členská dívčí základna čítá stovku basketbalistek, zástupci Basketu Pastelka MB však už propagují sport pod bezednými koši v sousední mateřské škole. V současné době mají týmy přípravka, mladší a starší minižákyně, mladší a starší žákyně, kadetky a juniorky. A nově se objevují i ženy.

Největšího úspěchu v letošním roce dosáhly starší žákyně, které vyhrály jednu ze skupin celostátní kvalifikace U15 a postoupily do celostátní ligy. „Tým vede Markéta Dřevová, a pokud by se podařilo po základních kolech postoupit mezi osm nejlepších celků v republice, byl by to největší úspěch v historii mládežnického mladoboleslavského basketbalu," podotkl František Chmela.

„Podařilo se nám zajistit chod ženského týmu velice kvalitně a to za přispění místních i národních sponzorů. Naším cílem v nové soutěži pro první rok účinkování je udržet se," říká František Chmela.

Brusel, incident
Redaktor Deníku Miroslav Jilemnický byl blízko teroristického útoku

Družstvo může své zápasy hrát jak v tělocvičně školy, tak v městské hale u fotbalového stadionu.

Kapitánkou nového týmu bude bývalá kapitánka dalšího boleslavského ženského týmu Slovanka Hana Kelbichová – Nezdařilová, tým trénuje držitel nejvyšší basketbalové trenérské licence Jan Devátý. Kromě odchovankyň v prvním roce podle Chmely asi nastoupí v boleslavském dresu i tři čtyři hráčky se zkušenostmi z nejvyšší basketbalové soutěže. Druhá liga bude zahájena v září a cílem pro první sezonu je podle Chmely i Volfa soutěž udržet.

„Když jsme začínali, rozhodně jsme nemysleli na to, že budeme zakládat tým žen. Nicméně zájem rodičů byl veliký. Vždy se zajímali o to, kam se jejich ratolest postupně věkem dostane. A skončit v kadetkách by byla škoda. Proto jsme podnikli tento krok. A už se těšíme na první domácí zápas. Bude to velký svátek. Musím také podotknout, že spolupráce s Fotbalovým klubem v rámci akademie je na vysoké úrovni," dodává František Chmela, manažer týmu Basket Pastelka MB.

Je tomu už 720 let od chvíle, kdy na úpatí Chlumu začaly růst první chalupy a vznikla obec Kolomuty. Toto pozoruhodné výročí si místní v sobotu připomněli oslavami.
OBRAZEM: Kolomuty existují už sedm staletí