Zkušený sedmadvacetiletý rozehrávač naposledy působil v Antverpách, kde patřil k lídrům v Lize mistrů a byl zvolen nejužitečnějším hráčem Belgického poháru. Jde o jednoho z nejbližších přátel hvězdy NBA Luky Dončiče.

„Hledali jsme zkušeného rozehrávače, který však má ambice a který neustále pracuje na svém zlepšení. A to je přesně Luka. Je nyní v nejlepším věku a přináší nám nejen basketbalový talent, ale také vůdcovství, znalosti a nekonečnou energii,“ řekl trenér Nymburka Oren Amiel.

Rupnik kariéru začínal v Olimpiji Lublaň, se kterou si zahrál Evropskou ligu a Eurocup. V roce 2009 byl vybrán mezi největší evropské talenty na prestižní kemp Jordan Brand Classic v New Yorku mimo jiné společně s Martinem Křížem, se kterým se teď potká v Nymburce. Rupnik tam byl i nejlepším střelcem.

V roce 2016 pak zamířil do španělské Lleidy a po pár měsících do Fuenlabrady, kde strávil tři sezony v pozici náhradního rozehrávače. Zahrál si tam Ligu mistrů včetně zápasu v Nymburce.

Loni pak 186 centimetrů vysoký hráč přestoupil do Antverp v rámci přestavby týmu po velkém úspěchu v podobě Final Four Ligy mistrů a dostal nelehký úkol nahradit hvězdu týmu Parise Leeho. S průměry 11,1 bodů, 3,6 asistence a 2,4 doskoku patřil k nejlepším hráčům týmu. Dokonce pomohl týmu získat Belgický pohár, když byl zvolen nejužitečnějším hráčem.

V národním týmu Slovinska, odkud ho zná i nymburský asistent trenéra Aleksander Sekulič, nastupuje pravidelně od podzimu 2017.

Rupnik patří mezi nejbližší kamarády aktuálně největší evropské hvězdy Luky Dončiče. Společně se i připravovali během dlouhé pauzy zaviněné pandemií Covid-19.

„Trénovali jsme spolu několik týdnů. Pomáhal nám trenér Jure Draksler. Přidali se k nám i další hráči a bylo to skvělé. Luka chce být co nejlépe připravený na restart NBA a další sezonu. Stejně tak já,“ uvedl Rupnik pro slovinská média.

David Šváb