„Na místo vyjelo 10 hasičských jednotek včetně dobrovolných, poslali jsme tam i naši chemickou laboratoř," uvedl mluvčí hasičů Ladislav Holomčík s tím, že na místo byly vyslány i dva vrtulníky záchranné služby.

To potvrdila rovněž mluvčí středočeských policistů Markéta Johnová. „Výbuch v areálu cukrovaru v Dobrovici byl nahlášen kolem osmé ranní. Na místo okamžitě vyjely všechny složky Integrovaného záchranného systému," řekla.

Počet zraněných se v průběhu dne měnil, situace na místě byla hodně dramatická. Mluvčí záchranky Petra Effenbergerová nakonec kolem poledne upřesnila, že zraněno bylo 14 lidí. „Dva těžce zraněné odvezly vrtulníky, jeden byl přepraven do Liberce, druhý do Prahy. U obou šlo o mnohočetná poranění. Dále byli čtyři lidé odvezení sanitkami do mladoboleslavské nemocnice, u nich šlo o kombinovaná poranění," řekla Boleslavskému deníku.

Čtyři ženy byly zraněny pravděpodobně tlakovou vlnou výbuchu a po poskytnutí péče byly převezeny do nymburské nemocnice k dalším vyšetřením.

Zatím posledními zraněnými jsou čtyři osoby zasažené kyselinou dusičnou. Ty po poskytnutí odborné péče přepravili záchranáři do nemocnice v Turnově.

Vrtulník odváží z areálu cukrovaru zraněné

Jeden z přímých svědků exploze řekl Boleslavskému deníku kolem půl desáté dopoledne, že má uvnitř kamarády. „Bylo to hrozné, jsem z toho v šoku, snad už se nikomu nic nestane," svěřil se otřesený muž.

„Občanům města nehrozí žádné nebezpečí," uklidňuje vedení Dobrovice.

Cukrovar Tereos TTD, jehož součástí je i lihovar, k tomu uvedl, že lihovar je od 5. září odstavený a probíhala zde pravidelná plánovaná údržba. „Příčiny výbuchu budou předmětem dalšího vyšetřování, zcela jistě ale nedošlo k výbuchu plynu ani související technologie. Lihovar až do odvolání zůstává mimo provoz," řekl mluvčí Jakub Hradiský.

Podle něj byli zhruba na půl hodiny evakuováni i zaměstnaci okolních provozů, nicméně v tuto chvíli žádné další nebezpečí nehrozí.

Lidé v Boleslavi si dopoledne stěžovali na to, že se jim hůře dýchá, odborníci ale negativní dopad tohoto druhu odmítají. „Na místo byli také ihned vysláni odborníci z odboru životního prostředí mladoboleslavského magistrátu. Podle velitele zásahu mladoboleslavských hasičů nedošlo k žádnému úniku chemikálií do ovzduší – lidé v Mladé Boleslavi tak mohu zůstat v klidu. Podle Jana Jihlavce, vedoucího odboru životního prostředí, došlo pouze k malému úniku kyseliny dusičné do okolní zeminy. Tento problém vyřeší sanace," řekla k tomu tisková mluvčí radnice Hana Jandová Koišová.

Podrobnosti se dozvíte ve středečním vydání Boleslavského deníku.

Výbuch lihovaru v Dobrovici