Zatímco počet nehod řešených policií stoupl jen nepatrně, dramaticky se zhoršily ty nejzávažnější následky. Těžká zranění utrpělo 2465 lidí, což je o 126 více než o rok dřív. Takto smutnou bilanci přičítá Lerch chování účastníků silničního provozu a jejich nepozornosti.

Bez vlivu podle jeho slov nezůstalo ani mimořádně teplé počasí. Tomu by se zdály nasvědčovat třeba nárůst počtu obětí mezi motocyklisty (z 62 stoupl počet zemřelých na 88) nebo fakt, že nejtragičtějšími měsíci se staly srpen a září; v obou těchto měsících na silnicích zemřelo 64 lidí (a pak také shodně s 55 oběťmi následovaly květen a listopad). Na vážných následcích nehod se dále podepsaly bouračky v místech rekonstrukce komunikací – zejména dálnic, kde řada řidičů nezvládla dojezd do kolon před místem dopravního omezení.

Jak se umíralo při dopravních nehodách 2018?Zdroj: DENÍK

Na nelichotivou špici se v celorepublikových grafech dostal Středočeský kraj také v případě nehod spojených s alkoholem. Ty Lerch vedle šoférské nepozornosti, bouračky nevyježděné mládeže s minimální řidičskou praxí a dopravní maléry s účastí chodců zmínil jako další velmi závažný problém. Nehod pod vlivem alkoholu policisté ve středních Čechách loni zaznamenali 590 – o 35 více než předloni.

Do policejních statistik můžete nahlédnout ZDE.

Místo, kde v noci došlo k tragické nehodě.
Tragédie: při nehodě u Okřínka zemřeli tři lidé
Na třináctém kilometru D5 u obce Vráž  ve směru na Plzeň došlo k tragické dopravní nehodě. Osobní vozidlo Škoda Octavia zde usmrtilo koně, který utekl z ohrady.
U Berouna se srazilo auto s koněm. Nepřežil řidič ani zvíře