Třeba v okolí Strančic na Praze-východ jich bylo tolik, že kvůli cizím haváriím neprojely autobusy – a jejich provoz musel být dočasně přerušen. I poté, co se po půl deváté znovu rozjely, nemělo velký smysl koukat do jízdních řádů, ale spíš hledět do dáli a sledovat, zda se něco neobjeví. Spoje totiž nabíraly až hodinové zpoždění.

Jako docela příznačný se ukázal název lokality Zmrzlík kousek od Ořechu na Praze-západ, kde zapadl sypač – a provoz bylo třeba odklánět na objízdnou trasu. I další silnice v kraji zůstaly prakticky neprůjezdné – a velmi obtížné to bylo se sjízdností nejen na komunikacích ve vyšších polohách, ale i leckde jinde. Třeba na Benešovsku se sněhové jazyky tvořily již v polohách od 300 metrů nad mořem, jak varovala policie v souvislosti s upozorněním na sněhové jazyky na silnici II/125 poblíž obce Tichonice při posázavském pomezí Benešovska s Kutnohorskem. Uvízly tam kamiony, které silnici zablokovaly.

Ilustrační foto.
Silnice v jižních částech kraje mohou olíznout jazyky paní Zimy

Stejný problém s uvízlým kamionem v místě se sněhovými jazyky byl již od noci hlášen také od Červeného Újezdu na Praze-západ či od časných ranních ze silnice první třídy I/4 na Příbramsku. Tam u obce Chraštice zůstal stát kamion, také kvůli sněhu, který bylo třeba vyprostit. Ledovka a náklaďák omezující provoz bránily v obci Olovnice na Mělnicku v průjezdu Kladenskou ulicí. Havárie nákladního auta, jež se obešla bez zranění, způsobovala kolony na silnici II/101 u obce Úhonice na Praze-západ. Problematické to bylo i po střetu nákladního a osobního auta u křižovatky Vrátkové ulice a hlavního tahu I/11 Poděbradská v Dlouhopolsku na Nymbursku. Na Benešovsku zaznamenali policisté vážnější problémy ještě třeba u Načeradce; na spojnici Horní a Dolní Lhoty: nehodu, dva kamiony uvízlé kvůli počasí, neprůjezdnou komunikaci a dopravní kolaps.

Ranní autobusy vedle zmiňovaného problému u Strančic či relativně nedaleko v sulické oblasti a na Praze-východ ještě u Sibřiny a Senohrab musely vynechat některé zastávky třeba u Votic, Střezimíře, Miličína či Vojkova na Benešovsku, na Příbramsku v brdské oblasti u Pičína a Bukové, stejně jako kolem Rožmitálu pod Třemšínem. Na Berounsku šlo hlavně o Chyňavu, komplikace se objevily i v některých lokalitách na Praze-západ. Na Mělnicku se v regionu Kokořínska jednalo o obec Stránka u Mšena. Také došlo na výraznější zpoždění v oblasti Olovnice u Kralup nad Vltavou či na trase Byšice – Mělník.

V domově na Severní Terase začalo očkování seniorů.
VŠE O OČKOVÁNÍ: Jak probíhá, kde se registrovat, s čím vším počítat

Potíže se však nevyhnuly ani železnici. Vedle poruch, které přinesly zpoždění na kladenské trati i na spojnici Rakovníka s Berounem a na Berounsku ještě dopadů zatarasení přejezdu v Karlštejně nepojízdným autem, se projevila také nesjízdnost zasněžené trati. Zejména u Rudné na Praze-západ a Českého Brodu na Kolínsku.