K obvinění vyšetřovatel přistoupil na základě výsledků znaleckých zkoumání, připomněl Rybanský. S tím, že v případě odsouzení při zachování dané právní kvalifikace hrozí uložení trestu odnětí svobody v rozpětí od tří do deseti let.

K nehodě na Pražském okruhu ve směru jízdy k dálnici D5 došlo 2. května 2019 hodinu po poledni. Stala se na 19. dálničním kilometru těsně před sjezdem na Ořech a Prahu-Řeporyje; v na pohled nijak nápadných nebo výjimečných místech, kde se bourá až nezvykle často – a také už zde vozidla opakovaně hořela.

Při nehodě autobusu a kamionu s návěsem na Pražském okruhu došlo k velkému požáru a zemřel člověk.
Smrtelná nehoda na okruhu: Vězeňský autobus se srazil s kamionem s tanky

V tomto případě se naplnilo obojí zároveň: po střetu eskortního autobusu převážejícího devět odsouzených s deseti dozorci a transportu dvou historických bojových vozidel patřících Muzeu obrněné techniky ve Smržovce na Liberecku, převážených do Plzně na oslavy výročí osvobození, vypukl požár. K nehodě se tehdy připletlo ještě osobní auto. V době tragédie se jednalo o oblast s omezením provozu kvůli úpravám vozovky.

Nehoda vyvolala nebývalou pozornost kvůli okolnostem a zúčastněným vozidlům, ale také v souvislosti s následky. Jeden muž nepřežil – na místě zemřel mladý příslušník Vězeňské služby ČR, kterého v Kladně znali také jako nadějného fotbalistu divizního A týmu – a šest lidí policie zaevidovala jako zraněné; původně se dokonce hovořilo o 14 úrazech různé závažnosti. Provoz na Pražském okruhu se na několik hodin zcela zastavil; zprvu v obou směrech jízdy.

Filip Suchý
Kladenský fotbal truchlí. Divizní tým zasáhla tragická nehoda

Mluvčí pražské policie Rybanský nyní také upřesnil výši hmotné škody, jak byla zatím vyčíslena v rámci vyšetřování. Už od počátku se předpokládalo, půjde o vysokou částku. A je to tak: nejméně 16,5 milionu korun.