Nejvíce obětí v letošním červnu bylo podle Lercha z řad řidičů motorových vozidel, těch zemřelo 18, dále zahynulo 11 motorkářů a sedm chodců. "U těchto dvou skupin zaznamenáváme nejvyšší nárůst v letošním roce," uvedl Lerch. Motocyklistů zemřelo od začátku roku 36, dodal. Za nárůstem těchto tragických nehod je podle něj mimo jiné příznivé počasí. Nejzranitelnější účastníci dopravního provozu - chodci, cyklisté a motorkáři se objevili na silnicích už na konci března.

U nehod osobních aut převládá podle policie přejezd do protisměru a náraz do protijedoucího vozidla nebo vyjetí na rovném přehledném úseku. "To přičítáme nepozornosti způsobené únavou, která se při slunném a teplém počasí projevuje ve vyšší míře," řekl Lerch.

Nejtragičtějším dnem byl v tomto měsíci 14. červen, kdy si nehody vyžádaly pět obětí. V poslední červnový den zemřel při nehodě u Václavova na Bruntálsku sedmadvacetiletý motocyklista a na Chebsku chodec.

Policie v souvislosti s odjezdy na dovolenou doporučuje řidičům, aby vyjížděli na cestu nejen odpočinutí, ale také s větší časovou rezervou. V silném provozu na začátku prázdnin se totiž v důsledku omezení, ať už kvůli nehodě či stavebním pracím, často tvoří kolony.

Ilustrační foto
Motorkář u Václavova nepřežil náraz do svodidel