Dopravní policisté v loňském roce vyšetřovali na silnicích Mladoboleslavska celkem 1 746 nehod. To je o 131 více, než v roce předchozím. Neradostnou součástí policejních statistik jsou oběti nehod – při dopravních nehodách na silnicích v našem regionu zemřelo sedm osob. Jistou útěchou může být fakt, že je to méně, než v roce 2016, kdy se z cest domů nevrátilo jedenáct lidí. Ve stejném roce bylo těžce zraněno sto lidí, přičemž vloni „jen“ šedesát.

Na Mladoboleslavsku se v minulém roce nejvíce bouralo na místních komunikacích, kde se odehrálo 626 nehod. Dálnice D10 pak byla svědkem 285 nehod. Podle rozdělení silnic mezi první až třetí třídu se nejvíce bouralo na silnicích třetí třídy (304), druhé třídy (260) a na silnicích první třídy došlo k 227 dopravním nehodám.

K ostatním kolizím došlo na účelových komunikacích.

Ke dvěma nehodám na Mladoboleslavsku letěly vrtulníky.
Vrtulník letěl pro zraněného motoristu i pracovníka dálniční údržby

Mezi nejčastější příčiny nehod patří dlouhodobě nesprávný způsob jízdy, kdy se řidič řádně nevěnuje řízení vozidla (724 nehod) nebo jede nepřiměřenou rychlostí (346). O něco menší statistické hodnoty představovaly nehody nezaviněné řidičem, například srážky se zvěří, nebo technické závady vozidel (428 nehod).

Nejvíce karambolů měli v roce 2017 na svědomí řidiči motorových vozidel (1 292), dále řidiči nemotorových vozidel (40). Nejohroženější účastníci silničního provozu – chodci zavinili 9 dopravních nehod.

S obdobnou statistikou přišli i dopravní policisté ze Středočeského kraje. Ti za uplynulý rok šetřili celkem 14 707 nahlášených dopravních nehod, což je proti roku 2016 o 874 více. Neznamená to ale nutně, že by se víc bouralo. Řidiči totiž také častěji volají policii k nehodě bez zranění kvůli sepsání potřebných dokladů pro pojišťovnu, nebo pro svého zaměstnavatele v případě služebního auta.

„Nárůst dopravních nehod je zapříčiněn řadou faktorů, zejména však stále zvyšující se hustotou silničního provozu na území našeho kraje,“ řekla Barbora Schneeweissová mluvčí středočeských policistů a dodala, že při těchto dopravních nehodách zemřelo 63 osob, tedy o 43 méně než v roce 2016.

Ilustrační foto.
Řidič srazil na přechodu dvě děti

Dopravní policisté v celé České republice za uplynulý rok šetřili 103 821 nehod, při kterých zemřelo 502 lidí. 2 339 pak bylo těžce zraněno a 24 740 osob bylo zraněno lehce. Hmotná škoda při těchto dopravních nehodách dosáhla částky 6 miliard korun.

„Počet osob, usmrcených při nehodách, je za rok 2017 nejnižší od roku 1961, od něhož dopravní policie disponuje souvislou statistikou dopravní nehodovosti,“ konstatoval Tomáš Lerch z ředitelství dopravní police.

„Na Mladoboleslavsku se bezpečnosti silničního provozu věnuje 31 policistů, nicméně dohledem nad silničním provozem se zabývají i policisté z boleslavských obvodních oddělení,“ řekla policejní mluvčí Lucie Nováková. Dodala, že policisté z Územního odboru Mladá Boleslav se budou dál v rámci výkonu své služby snažit o to, aby se počet dopravních nehod snižoval a aby ubylo nehod s vážnými následky.