Třetinu z uvedeného počtu silničních malérů, hned osm, pomáhali hasiči řešit na Mladoboleslavsku. A určitě si budou dlouho pamatovat zvláště zásah mezi obcemi Strašnov a Brodce, kde ve středu po osmé ranní bylo třeba vykopat cestu pasažérům ztroskotaného autobusu. Ano, vykopat; doslova. Když sjel do příkopu autobus vezoucí pět lidí, obešlo se to naštěstí bez úrazu. Ven se však cestující dostali až poté, co přivolaní hasiči odhrábli zeminu bránící otevření dveří. K vyproštění autobusu pak jeho provozovatel přivolal specializovanou firmu s patřičnou těžkou technikou.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Nemocnice volá po vakcínách. Termín očkování si nelze rezervovat v celém kraji

Nezapomenutelný byl i pohled, který se jen o chvilku dříve naskytl nymburským hasičům. Před kruhovým objezdem na výjezdu z města na Mladou Boleslav bouraly dva nákladní automobily, z nichž jeden navíc ještě narazil do rozvodné skříně u plotu stavební firmy. Šlo o automobilovou plošinu – a pohled na sešrotovanou kabinu této tatry vzbuzoval obavy: bude uvnitř ještě komu pomáhat? O to větším překvapením bylo, že při nehodě se nikomu nic nastalo: událost, jakkoli děsivá na pohled, se obešla bez zranění.

S vyproštěním tatry pomáhaly tři vyprošťovací automobily

Rovnou tedy mohlo dojít na hasičskou rutinu: odpojení autobaterií v rámci protipožárních opatření a zasypání uniklých provozních kapalin. Vrátit těžkou plošinu zpět na vozovku se pak však ukázalo jako oříšek. „Bylo zapotřebí tří vyprošťovacích automobilů, jednotce proto přijela na pomoc specializovaná firma,“ shrnula Fliegerová dění, jež si vyžádalo delší uzavření silnice. „Velitel zásahu na místo povolal také pohotovostní službu energetiků k zajištění poškozené rozvodné skříně a správu a údržbu silnic k uklizení vozovky od trosek vozidel a použitého sorbentu,“ připomněla mluvčí.

Železniční přejezd ve Starokolínské ulici v Kolíně.
Některé rizikové středočeské přejezdy se dočkají lepšího zabezpečení

Z večerních nehod hasiči na twitteru upozornili na havárii na Rakovnicku, kde před devátou skončilo na střeše osobní auto mířící po dálnici D6 od Prahy na Karlovy Vary. Do svého cíle se však řidič nedostal; konečnou se před Novým Strašecím stal dálniční kilometr 29,5. Na místě zasahovali i záchranáři, kteří odváželi do nemocnice jednoho pacienta.