Pro důchodce a studenty zdraží jízdné. Tento nepřesný titulek zahýbal žlučí mnoha internetových diskutérů, například na komunitní stránce v Mladé Boleslavi. Ale je tomu skutečně tak? Vůbec ne! Pouze sleva na jízdné se sníží z neuvěřitelných 75 procent běžného jízdného na 50 procent. V praxi to znamená navýšení jízdného při cestě z Mladé Boleslavi do Prahy zhruba o dvě desetikoruny.

Tak strašlivý průvan to udělá v peněženkách. Nehledě na to, že zrovna v Mladé Boleslavi před pár dny vyhlásil magistrát nevídané slevy v MHD, přičemž důchodci budou jezdit zcela zdarma. Tudíž právě senioři z tohoto města mají ten nejmenší důvod se ozývat. Tím spíše s už tradičním hlupáckým dodatkem o Ukrajincích, kteří jezdí zadarmo.

Ilustrační foto.
Ceny jízdného, trasy i čísla linek. Středočeské cestující čekají od pátku změny

Podobně „kompetentně“ argumentuje jedna z maminek na stránkách města Nymburka, který na sociální síti oznámil vznik dětské skupiny pro ukrajinské předškoláky. Maminka z nedaleké vsi se ohradila, že její dítě do nymburské školky nevzali, protože jsou údajně plné. „A pro ukrajinské děti najednou místo je?“

Samozřejmě dostala několik srdíčkových lajků od profláknutých dezinformátorů i lidí, nad nimiž se chce sprásknout ruce s pokřikem Svatá prostoto! Jak radnice upozornila, už v textu samotném je zdůrazněn fakt, že skupina vzniká mimo školky, které jsou skutečně naplněné. Ublížená maminka i její fanoušci už tento fakt ponechali bez komentáře, omluvy, či dalších reakcí.

Šéfredaktor Miroslav S. Jilemnický.
KOMENTÁŘ: Kde končí pomoc a začíná populismus?

Jak už kdosi napsal, pokud bylo ochotno až 40 procent lidí uvěřit blábolům kolem malé nebezpečnosti covidu, nebo dokonce věřit bludům o spiknutích, nemůže celospolečenský konsensus kolem ukrajinských uprchlíků vydržet příliš dlouho. Co jiného však už výše uvedené matce dokáže otevřít oči a uvědomit si, že porovnávání její situace a matky dorazivší v bačkorách, která přišla o bydlení, rodinu a všechny jistoty, je naprosto choromyslné?

Prakticky každého dokáže přesvědčit zkušenost na vlastní kůži. Jenže přát něco takového výše uvedeným diskutérům je samozřejmě stejně hloupé, jako jejich sobecké vystupování.