Adventní čas bývá obdobím pohody, setkáváním se a vzpomínkou na své blízké. Současný advent má ovšem hořkou koronavirovou pachuť, i když ne tak hořkou, jako ten loňský.

Obchody, kreativní kroužky a další organizace jsou naštěstí otevřené. A i když se hromadně rušily vánoční vystoupení, besídky a další tradiční akce, tu a tam alespoň malé komorní setkání proběhlo.

Například před rakovnickou radnicí se vyhlašovala soutěž o nejkrásněji nazdobený vánoční stromeček. I když i nad jejím pořádáním visel otazník, mluvčí radnice Kateřina Hradilová nakonec podotkla, že se děti na tuto akci pečlivě připravovaly, proto jim nechce vedení města alespoň jednu z mála možností vystoupit před veřejností, navíc ve venkovním prostředí, upřít.

Ilustrační foto
Muž, který se zbraní přepadl drogerii v Mladé Boleslavi, je za mřížemi

U slavnostního vyhlášení se zastavovali i kolemjdoucí, kteří putovali čtrnáctidenním trhem, jenž se právě rozprostíral napříč náměstím. Někteří Rakovničané se při pohledu nad množstvím stánků i nakupujících podivovali, jak je možné, že adventní jarmarky s ručně dělanými dekoracemi byly zakázány a tyto mají naopak zelenou. „Nechápu to, lidé se tam shlukují úplně stejně, navíc na trhu je pořád stále stejné zboží po celý rok,“ rozhořčoval se jeden postarší pán.

Hledat v tomto opatření logiku, myslím si, nemá smysl. Na podobná zvláštní nařízení, která vláda uvařila, jsme si již za ty dlouhé měsíce zvykli, takže nás nemohou nijak překvapit. Doufejme, že nastupující pětikoalice bude s podobnými nesmyslnými a nelogickými vyhláškami šetřit, neboť po téměř dvou letech od vypuknutí epidemie nabrala dostatek poznatků a zkušeností. Že přestane s rozdělováním společnosti a získá v lidech důvěru. Český národ není hloupý, nepotřebuje vodit za ručičku, jak si možná někteří myslí. Smysluplná opatření jistě přijme dobrovolně a s porozuměním.