Předchozí
1 z 5
Další

Jindřich Doležy kutí a inovuje v práci i ve volném čase  

Jindřich Doležy s Václavem Hořejším založil první sdílenou elektrodílnu The Cave. Už za nedlouho jej čeká také větší boleslavská akce zaměřená na elektro. "Jsme otevřená elektrodílna, což znamená, že se specializujeme na elektroniku a učíme s ní pracovat všechny, které to zajímá. Lidé si u nás můžou tvořit vlastní elektro projekty, pořádáme různé výukové kurzy a aktivně se zapojujeme do komunity makerů. Díky naší specializaci si můžeme dovolit skvělé zázemí a vybavení. K tomu nám pomáhají i naše znalosti a zkušenosti z IT, elektrotechnických oborů a obecně nadšení pro eletrotechniku," říká o sobě a své dílně Doležy.

Jindřich DoležyZdroj: Archiv Jindřicha Doležyho

Elektrotechnika je pro Jindřicha prací i zábavou zároveň. "Mým koníčkem byla odjakživa eletrotechnika, ten potom trochu vyrostl a dnes mě i živí právě díky dílně The Cave. Název znamená v angličtině slovo jeskyně a označuje domácí dílnu, třeba garáž, kde si lidé podomácku kutí. My jsme se rozhodli udělat takové místo pro každého, kdo má chuť pustit se do vlastního projektu a něco se naučit," vypíchl muž.

Jindřich DoležyZdroj: Archiv Jindřicha Doležyho

I v současné době ve volném čase vyrábí, jak říká, různá udělátka, například solární kufr, který je poháněný solárním panelem a umí třeba přehrávat hudbu.

Solární kufříkZdroj: Archiv Jindřicha Doležyho

Nyní se zapojí do takzvaného Maker Fairu, tedy světové přehlídky inovátorů, kterou znají lidé třeba z Prahy. Jak se o něm vůbec s parťákem dozvěděli? "Vlastně úplnou náhodou. Před rokem jsem zahlédl na Facebooku reklamu na první pražský Maker Faire a hned jsem kontaktovat organizátory, že bychom se chtěli zapojit. Od té doby jsem jejich velký fanoušek. Letos jsme nejen vystavovali, ale připravili jsme také speciální odznaky pro návštěvníky, které spolu navzájem umí komunikovat," popsal Jindřich.

Stánek z pražské akceZdroj: Archiv Jindřicha Doležyho

Stejnou akci se tedy s kolegou rozhodli dopřát také Boleslavákům. První Maker Fair proběhne už v druhé polovině září (21.-22.9.). Čím jim oslava inovátorů mužům učarovala? "Tvořivý duch všude kolem a přátelské prostředí. Navíc je super, že se všichni chtějí pochlubit svými výtvory. Na to se těšíme i v Mladé Boleslavi," vyjmenoval inovátor. Lidé by potom o Jindřichovi měli vědět, že vždy poradí s jakýmkoliv problémem a rád druhým pomůže realizovat jejich nápady.

Odznak z pražské akceZdroj: Archiv Jindřicha Doležyho