Předchozí
1 z 7
Další

Janeta Benešová boleslavské divadlo řídí už pátým rokem

V minulosti se ředitelka Městského divadla v Mladé Boleslavi věnovala pedagogické činnosti. Zní to neuvěřitelně, ale má za sebou 25 let kantořiny v kombinaci se speciální pedagogikou a logopedií. Pak pět let ředitelování v mateřské škole pro děti s alergiemi, sníženou imunitou a jinak oslabené. Tři roky byla ředitelkou Městského divadla Děčín a v Mladé Boleslavi začíná pátý rok.

Janeta BenešováZdroj: Deník / Michal Bílek

Na své koníčky si snažím najít čas. Jsem již ve věku, kdy si uvědomuji, že člověk musí být trošku sobecký a myslet sám na sebe. Nekompromisně se tedy snažím vyčlenit si čas, který bude jen můj, a tehdy vypínám. Za velice významný relax s osvobozujícím dopadem považuji očistnou pouť do Santiaga de Compostela, kterou jsem realizovala v roce 2016. To je opravdu veliká očista. Vyžaduje alespoň 3 neděle. Nejlépe měsíc. Být sám se sebou, svými pocity, myšlenkami, rozhodnutími, volbami. A pak jste schopen tyto zkušenosti zúročit v práci. V současné době se druhým rokem seznamuji se skialpinistickým lyžováním.

Janeta BenešováZdroj: Deník / Michal Bílek

Upřímně, práce ředitele divadla vám bere soukromý život. Ať už se to týká času, nebo jen stavu vaší mysli. Nejedná se jen o přítomnost v divadle z důvodu řešení běžných provozních věcí a časové náročnosti nebo věcí nenadálých, ale vlastně o neustálou přítomnost v divadle přes telefon či e-mail. Je to jakýsi stav neustálé bdělosti, připravenosti, zodpovědnosti. To, že ručíte za vše, za všechny, vás vlastně neustále nutí být v pohotovosti a musíte být připraven řešit problém. Zodpovědnost za zaměstnance, za diváky v sále je obrovská a v okamžiku, kdy je potřeba učinit rozhodnutí, musíte být na příjmu vlastně stále. Snažím se ke své odpovědnosti za vše a za všechny přistupovat zodpovědně. Možná někdy na úkor rodiny.

Janeta BenešováZdroj: Deník / Michal Bílek

Dvě děti jsou již z hnízda a třetí je samostatné a zvyklé. Manžel je nadmíru tolerantní, takže snad ještě chvíli vydrží. Děkuji za to. Téměř rok probíhají přípravy na oslavu 110 let od otevření budovy MDMB. Každý den v tomto týdnu odehrajeme slavnostní představení: pondělí 18. listopadu - Teď mě zabij - Brad Fraser – 19:00, úterý 19. listopadu - Chaplin - Pavel Khek & Lenka Smrčková - 19:00 - derniéra, středa 20. listopadu - Krás(k)a na scéně - Jeffrey Hatcher - 19:00, čtvrtek 21. listopadu - Muži v offsidu - Karel Poláček & Martin Vačkář & Ondřej Havelka - 19:00, pátek 22. listopadu - Šumař na střeše - 19:00 – premiéra.

Janeta BenešováZdroj: Deník / Michal Bílek

Jinak vše k řešení podléhá jednomu jedinému cíli a to je: odehrát v nejlepší kvalitě představení. K tomu směřuje veškeré naše počínání. Krom toho ředitel divadla je ten, kdo hájí zájmy umělecké a respektuje ekonomické a jiné ukazatele, kdo jedná se zřizovatelem, což je v našem případě naše mateřská loď – statutární město Mladá Boleslav. Další jednání pak probíhají ohledně naší podpory například s Ministerstvem kultury, Středočeským krajem a dalšími divadelními podporovateli, včetně soukromých sponzorů.

Janeta BenešováZdroj: Deník / Michal Bílek

Snažím se, aby můj den začínal jógou. Každodenně ne. Jsem spokojená, pokud to zvládnu 3x až 4x v týdnu. Pak rychlá příprava fresh džusu ke snídani nebo zeleninového salátu či alespoň jablko nebo mrkev do kapsy. Cesta do práce a pozdrav do okénka směrem k vrátnému, držícímu službu, mění harmonogram naplánovaného dne. „Paní ředitelko, máte volat tam a tam, stalo se to a to.“ Navzdory tomu, co mám udělat na základě telefonátů a e-mailů, se snažím každý den obejít divadlo. Ještě po mokré mramorové podlaze zkontrolovat připravenost nebo probíhající práce. Pozdrav s paní uklízečkou, rychlá věta s firmou provádějící jakousi opravu v divadle. A to je jen začátek dne.

Janeta Benešová, Vanda Hybnerová.Zdroj: MDMB

Mladá Boleslav je pulsující mladé město s historickými budovami a krásnými zákoutími. Myslela jsem, že nemám k Boleslavi žádnou vazbu, natož v historii. Mýlila jsem se. Prateta mého manžela byla dokonce členkou divadelního souboru a nedávno jsem se dozvěděla, že když na návštěvu autobusem z Prahy do Boleslavi na ní přijížděla babička mého muže, tato herečka – Marie Mullerová spěchala na schůzku, šla naproti k autobusu a cestou ji přejelo auto. S babičkou se tak již nesetkala. Takže vazby mám s netušeným příběhem. Snažím se také vytvářet příběhy nové. Snažím se komunikovat s místními firmami, podniky, školami, institucemi, navštěvuji místní prodejny, kavárny, restaurace, obchody.

Janeta BenešováZdroj: Deník / Michal Bílek