Před 332 lety šlechtic a mecenáš kultury Humprecht Jan Černín naposledy vydechl a zemřel. Včera se tento člověk, jehož vliv je v Kosmonosech patrný dodnes, mohl opět symbolicky rozhlédnout po městě.

Občanské sdružení Památník barokních Kosmonos v sestavě Václav Petříček, Miroslav Vaněk, Ljulin Christov a Jiří Bartoš, v posledních letech aktivně získávalo finanční dary a jeho členové sami mnohdy investovali vlastní peníze do spolkové kasy. Jejich snaha o důstojný pomník nejslavnější éře Kosmonos byla včera ve tři hodiny odpoledne korunována úspěchem. To totiž starosta Miroslav Vaněk strhl plachtu a odhalil Černínovu podobiznu.

„Při vyslovení jméno Humprecht Jan Černín se možná zdá, že je to osoba z dávné historie, já jsem však teprve jedenáctá generace po něm. Musím vám poděkovat, že jste se rozhodli vztyčit sochu muži, který se tak podepsal na vzhledu vašeho krásného městečka," prohlásil Tomáš Černín, potomek slavného předka, který byl s dalším současným Černínem, Janem, slavnostnímu odhalení sochy přítomen.

Poté, co ze sochy od akademického sochaře a medailéra Milana Knoblocha, jenž je čestným občanem Kosmonos, spadla plachta, což přítomní, mezi nimiž byl také středočeský radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek, ocenili potleskem, zazněla ze zámku fanfára a celé shromáždění se přesunulo na dlážděné prostranství před zámkem a lékárnou.

Po několika úvodních slovech Ljulina Christova bylo prostranství symbolicky pojmenováno. Od pátku tak tento prostor nese vznosné jméno Černínské náměstí.