Rozmarnými léty Jiřího Menzela se Klinika dr. Pírka zapsala do seznamu předních výstavních prostor Mladé Boleslavi. Úspěšná výstava, kterou navštívily kromě řady jednotlivců i početné školní skupiny, byla instalována v zahradě kliniky pod širým nebem, kde ji dnes odpoledne vystřídá další působivý počin Wintonovy vlaky.

Autorem výstavy, která přibližuje záchrannou akci 669 židovských dětí z Československa organizovanou britským finančníkem Nicholasem Wintonem, je filmový režisér a kameraman Jaroslav Brabec.

„Wintonovy vlaky, to je téma filantropie a úcty k životu, což by mělo být běžnou součástí našeho života, aniž bychom přemýšleli o tom, kdo a jak naše zásluhy ocení", říká Brabec a naráží na skutečnost, že o svých zásluhách by Winton nepromluvil nebýt toho, že jeho žena v roce 1988 na půdě jejich domu nalezla alba s podobiznami zachráněných dětí a předala je historičce.

Pozvání na vernisáž výstavy, která začíná dnes v 17 hodin a na kterou jsou všichni milovníci historie a silných příběhů srdečně zváni, přijala kromě autora také Hadar Galron, izraelská dramatička a autorka hry Mikve, jež má dnes premiéru v Městském divadle, nebo některé z Wintonových dětí, jak se zachráněným přezdívá.