Přímo jako tvůrčí dílnu pro malé i velké ohlašuje Středočeská vědecká knihovna v Kladně malování na kameny, chystané na čtvrteční odpoledne. Nabídne příležitost vlastnoručně si vyrobit bytové dekorace či dárek pro někoho blízkého, ale současně si také odpočinout od každodenního shonu. Akce však není určena pro běžné příchozí. Vzhledem ke zvýšenému zájmu a omezené kapacitě si je třeba účast předem domluvit prostřednictvím e-mailové adresy hruskova@svkkl.cz.

Spíše na odrostlejší publikum cílí tentokrát pozvánka na hrad Křivoklát, který od čtvrtka do neděle hostí Noir Film Festival. I když noir není jednoduché definovat – někdo hovoří o samotném stále se rozvíjejícím žánru, jiní se omezí třeba jen na uzavřenou kolekci amerických filmů ze 40. a 50. let – lze říci, že tyhle filmy jsou podobné jako právě Křivoklát: také plné tajemna a skrývající napětí. Asi i proto jde o díla, která již po desetiletí fascinují, tvůrce, filmové historiky i diváky po celém světě. Festival na Křivoklátě je i příležitostí pro setkávání fanoušků klasických filmů obecně, připomněla za krajskou turistickou centrálu Kateřina Kubíčková. „Na programu je například cyklus filmů věnovaných japonskému a československému noiru nebo retrospektiva režiséra Fritze Langa,“ konstatovala.

Vztahy vzácných sokolů někdy připomínají telenovelu.
Vztahy vzácných sokolů někdy připomínají telenovelu

Méně otazníků se vznáší nad pozváním do atraktivního prostředí Polabského národopisného muzea Přerov nad Labem, které v sobotu nabídne akci nazvanou Skanzen v pohádkách Zdeňka Trošky. Na tradiční letní akci pro celou rodinu režisér Troška nebude chybět; osobně má třeba diktovat diktát v budově staré školy. Chybět však nebudou ani hry, přehlídka lidových řemesel či výstava originálních kostýmů z barrandovského fundusu, jež si zahrály ve filmových pohádkách.

Rovněž na sobotu se chystá jednodenní open air festival Okoř. V souvislosti s ním Kubíčková zdůrazňuje hned dva klady: potěší rozmanitým výběrem populárních českých hudebníků a také krásným místem konání. Vystoupí například Tata Bojs, Divokej Bill, Mig 21, Marek Ztracený nebo Jaroslav Uhlíř.

Sobota patří rovněž Kouřimské skále, což je rodinný hudební festival ve stejnojmenném přírodním areálu – s podtitulem Vzpomínka na Petra Muka. „Na festival tento rok dorazí Janek Ledecký, Petr Kolář, Vašo Patejdl a mnoho dalších. Připraven je také zábavný doprovodný program pro děti a mladistvé,“ připomněla Kubíčková k této akci.

Ilustrační foto.
Mládežnická sportovní centra mohou posloužit i dospělým

Další středočeský skanzen, Vysoký Chlumec fungující jako pobočka Hornického muzea Příbram, čeká na dětské návštěvníky a jejich doprovod v sobotu i v neděli. Nabídne jim Malované léto; výtvarné dílny, které malé účastníky prostřednictvím historických artefaktů a současných výtvarných technik seznámí s estetickým cítěním našich předků. Přiblíží především skutečně „lidové umění“, s nímž byli obyvatelé vesnic v každodenním kontaktu: malovaný nábytek, barevně vytkávané kanafasy, čepce s jemnými výšivkami, zdobené knoflíky nebo železné kování nábytku i vozů.

Na neděli se chystá také odpoledne s kynology, které bude hostit multifunkční areál Vrchbělá na Mladoboleslavsku. Zváni jsou všichni milovníci psů – jak jejich majitelé, tak i ti, kteří o pořízení čtyřnohého člena domácnosti teprve uvažují. Při praktické ukázce výcviku se o své odborné znalosti podělí přední profesionálové. Kubíčková doporučuje vyhradit si čas i na bližší seznámení s rekreačním areálem Vrchbělá a jeho nabídkou volnočasových aktivit. „Je možné využít lanové centrum, zajít do malé zoologické zahrady, projet se po cyklostezkách – a samozřejmě také obdivovat krásu okolní krajiny,“ doporučila. Nechybí však ani dráhy pro in-line bruslaře, naučná stezka, rozhledna, kemp – či hotel s restaurací.

Hokejisté Nymburka v letošní sezoně ve druhé lize hrát nebudou. Fanoušci tak přijdou o záživné derby s Kolínem.
Druhá liga v Nymburce nebude. Hokejisté končí