Ve středních Čechách se zpívalo na více než osmdesáti místech, desítky zpěváků se sešly třeba v Čáslavi, v Hořovicích, Kladně či Mladé Boleslavi. Zpívalo se na Palackého náměstí v Kutné Hoře, ale třeba i v hospůdce Masna ve Vraném nad Vltavou, u stromku na statku v Lochovicích na Berounsku nebo u kapličky v Zavidově na Rakovnicku. Mnoho čtenářů Deníku se zapojilo přímo ve svých domácnostech.

„Líbí se mi to setkávání lidí, které nemá ani náznak politického podtextu. Chodí sem hlavně rodiny s dětmi a to všechno vás naprosto naladí na tu předvánoční adventní náladu, “ řekl zástupce ředitele čáslavské základní umělecké školy Filip Jerie, který zpěv koled doprovází na klavír.

Rozsvícení vánočního stromu v Čáslavi.
Hledá se nejkrásnější vánoční strom ve Středočeském kraji a celé republice

Veřejně se zpívá po dvou letech proticovidových opatření. „Zpívali jsme s rodiči doma, posílali jsme si fotky,“ popsala ředitelka Mateřské školy Dobřichov na Kolínsku Hana Pešková. Ve středu večer se konečně sešla celá školka, což je 22 dětí, plus rodiče i další příchozí z vesnice.

Podívejte se na záznam hlavního koncertu Česko zpívá koledy:

Zdroj: Youtube

Pro letošní akci Česko zpívá koledy vybrali čtenáři Deníku v hlasování šest vánočních písní - Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Pásli ovce valaši, Jak jsi krásné, neviňátko a Vánoce, Vánoce přicházejí.