I sobotní cyklistická vyjížďka je ostatně spojená s osvěžením a občerstvením. Pořádá ji nymburský pivovar – a tak je ohlášena jako akce pro příznivce cyklistiky a postřižinského piva. Postřižinský cyklozavírák, který se koná již po deváté, také přímo v pivovaru začíná. Odtud se pak účastníci dopoledne vydají na 41kilometrovou nenáročnou projížďku rovinatým Polabím, jehož trasa většinou vede po lesních a polních cestách či cyklostezkách.

Dokonce již do osmatřicátého ročníku vstoupil oblíbený dálkový pochod nazvaný Za malínským křenem. Na výšlap do okolí Kutné Hory po trasách v dálce od 11 do 50 kilometrů se účastníci vydávají v sobotu dopoledne od klubovny TJ Turista Kutná Hora v Družební ulici. Výjimkou jsou ti, kteří si zvolili stokilometrovou trasu; pro ně noční úsek začal už večer.

Ilustrační foto
Mimořádně nízká nezaměstnanost ještě více poklesla

Vinný košt s hudebním programem až do pozdního večera se v sobotu koná na příbramském náměstí T. G. Masaryka. Vstup na degustační festival představující produkci českých a moravských vinařství je zdarma, avšak víno se nalévá pouze do festivalových sklenic za 100 Kč. Pro děti jsou připraveny skákací hrad, tvůrčí dílničky a soutěže. Státní smutek vyhlášený v souvislosti s pohřbem Karla Gotta plánovaný program neomezí. Organizátorka Lucie Vrtišová informovala, že s uctěním památky zesnulého zpěváka se počítá polední minutou ticha, na niž navážou jeho písně – a rovněž vystupující zpěvačka Teri zazpívá písničku na jeho počest.

Železniční vlak Hurvínek.Ilustrační foto.
Svátek veřejné dopravy nevynechá ani hvězdárnu či pivovar

Ing. Zdeněk Vacek, Ph.D.
Nový ředitel Čapkova památníku žije (s) Čapkem od studií