Divadelní technik bourá představení, uklízečka přichází vytřít jeviště a společně s uvaděčkou zjišťují, že v sále sedí diváci. Zděšení střídá otázka. Co teď? Poslat plný sál domů? Nikdy! Diváci si přišli pro zážitek, tak jej také dostanou. A co budeme hrát? Shakespeara. A co konkrétně? Jeho souborné dílo ve 120 minutách.

Karolina Frydecká, Alena Bazalová a Aleš Petráš v režii hostující Terezy Karpianus v pátek uvedli novou komedii Městského divadla Mladá Boleslav, která byla výsledkem jejich několikatýdenní improvizace na téma Shakespeare a jeho dílo. Výsledek je hravý, živý a divákům umožňuje také nahlédnout do mikrosvěta divadla, který od toho obyčejného odděluje forbína. Především ale připomíná mamutí tvorbu nejslavnějšího dramatika všech dob a její různorodost.

Už sám princip divadla na divadle baví. Vždyť tento princip Shakespeare sám rád používal (stačí si vzpomenout třeba na Hamleta). Zároveň umožňuje hercům vstupovat do jednotlivých děl a zároveň být velmi výrazně nad nimi, komentovat je a hrát si s formou, jakou jsou vyprávěny.

Popravdě strhující je groteskní vyprávění historické tragédie Titus „Pohlreich" Andronicus, která má ráz televizní kuchařské show, příběh Mackbetha (z provozních důvodů přejmenovaného) zakončený příchodem „Moraváka" Mackduffa, vědomostní pořad, ve kterém se v rychlém sledu vystřídá většina Shakespearových historických her, loutkové představení, z něhož vyskakují citace shakespearovských komedií, nebo komorní verze Hamleta, kterou si trojice herců zahraje klidně i pozpátku.

Představení je proloženo hudebními čísly a tanečními výstupy (pokud mě paměť neklame, v žádném jiném představení neuvidíte Karolinu Frydeckou rapovat a tančit break-dance), všichni tři herci v něm plně využívají svůj komediální potenciál a všichni ze sebe vydávají maximum. Třebaže tu a tam si divák říká, že toho tahání o paruku a spojováků mohlo být méně nebo jak by hra vypadala v komornějším sále, nic to nemění na tom, že Shakespeare ve 120 minutách je sakra jízda. A vůbec nemusíte být znalec Shakespeara, abyste si ji užili.