Jak bych se zachoval v mezní situaci? Byl bych schopen plivnout někomu do obličeje? Dokázal bych obětovat svůj život?

Přestože od premiéry Osiřelého západu na malé scéně uběhly pouhé dva týdny, už dnes hostí premiéru velké jeviště Městského divadla. Hostina dravců nabídne výborně obsazené klaustrofobické drama a položí divákům otázky, které jdou až na dřeň.

Manželský pár za 2. světové války v malém francouzském městě nedaleko okupované Paříže připravuje oslavu narozenin. Na večírek přijde pět přátel. Zábava se rozjíždí, když tu náhle někdo na ulici zastřelí dva německé důstojníky. Pachatelé uprchnou 
a gestapo bere z každého bytu dvě rukojmí. Protože velitel manžele zná, dovolí, aby si přátelé ze svého středu sami někoho zvolili. Začíná boj 
o holý život a veškeré konvence jdou stranou.

„Je ta taková Sofiina volba. Jde o stoprocentní drama, které nemá vedlejší postavy. Kromě majora Kaubacha žádná 
z postav během hry neopustí jeviště," poznamenává režisér Petr Veselý, kterého domácí soubor dosud znal pouze jako divadelního fotografa.

V atmosféricky vytříbeném oktetu inspirovaném mimo jiné filmy Luise Buñuela hraje manželský pár Petr Prokeš 
a Svatava Milková, jejich přátele Lucie Matoušková, Petr Halíček, Martin Hrubý, Ivo Theimer a Luděk Jiřík a nekompromisního gestapáka Roman Teprt. A prý na sebe výborně slyší.

„Pochopitelně jsme na zkouškách hodně mluvili 
o tom, jak bychom se v dané situaci sami zachovali. Myslím si, že bez konkrétního zážitku to ale nejde odhadnout," zamýšlí se Svatava Milková, jež hraje roli hostitelky Sofie.

Co se týče scény, čekejte minimalistickou výpravu barevně laděnou do černé, bílé 
a odstínů šedé doplněnou projekční plochou s kolážemi fotografií. Jejím autorem je scénograf Milan Popelka.

Už z prvních ukázek, které mohli věrní diváci ve středu vidět během setkání Za oponou, je jasné, že nám bude běhat mráz po zádech a během cesty z divadla budeme mít zadumané pohledy. Čeká nás atmosféru, jaká by se dala krájet, perfektně navazující dialogy a na závěr snad i katarze.