Původně lokální pěvecká záležitost se postupem let stala prestižní a velmi navštěvovanou událostí, na které neváhají usednout za hudební nástroje čeští profesionální muzikanti, aby živě doprovodili malé zpěváky. „Dětský sbor Paprsek je profesionální sbor a děti několik měsíců pilně nacvičovaly soutěžní písně, aby je dostaly pod kůži. Díky tomu pro nás bylo snadné se sehrát během jediného odpoledne. Hrát na Dětské notě je pro nás muzikanty koření,“ hodnotí spolupráci s dětským sborem na pódiu Jan Lstibůrek, který doprovází například písničkáře Tomášem Klusem. 

V živé kapele Dětské noty letos nechyběl ani Josef Štěpánek, známý z hudebního doprovodu zpěvačky Lucie Bílé, Martin Novák, který už hrál po boku Lenky Dusilové, Ivy Frühlingové a doprovází i kapelu Druhá tráva. Dále například Kryštof Pobořil či Jan Pudlák. Tito mistři hudebních nástrojů se sehráli v rekordně krátkém čase a výsledek v podobě 11 koncertů během pěti dnů hodnotí i odborníci z hudební branže velmi pozitivně. 

44. ročníku autorské soutěže Dětská nota. Na snímku vítěz Adam Koubek.
Dětskou notu ovládla Samá voda

Kromě koncertů se písně z Dětské noty dostávají k lidem i prostřednictvím nového CD a sborníku. Je to hudba veselá, skotačivá až muzikálová, něžně pomalá až dramatická, i s gradací a pořádným nářezem. Zkrátka hudební všehochuť, ve které si každé dítě může najít právě to své. „Jsem zcela unešená nejen jako člověk, který pracuje v dětském rádiu, ale i jako zpěvačka. Krásných písniček je na světě sice spousta, ale objevit novou krásnou písničku je téměř až požehnání. Proto moc děkuji autorům, kteří pro Dětskou notu skládají, a sama se musím zamyslet, že jsem to ještě neudělala,“ uvedla dramaturgyně Rádia Junior a zpěvačka Jana Rychterová, která usedla v porotě soutěže letos poprvé.

Co se týče textů, autoři vsadili na témata, která jsou atraktivní pro současné teenagery, proto se do textů promítla například touha stát se součástí kapely nebo youtuberem. Pro ty nejmenší posluchače vystupují v písních zvířátka, skřítci, strašidla a další postavy dětského světa a fantazie. „Přemýšlel jsem, co děti napadá, když si představují svůj zvláštní dětský svět. A přitom mě napadl oceán jako obří svět a prostor pro fantazii,“ popisuje své myšlenky při tvorbě skladby Adam Koubek, který zvítězil u odborné poroty s písní Samá voda. Tento mladoboleslavský rodák je nadějným uměleckým talentem. Ve svých necelých třiceti letech je autorem písní nejen pro děti, ale i scénické hudby pro divadla, zpívá po boku pěveckých osobností jako jsou Lucie Bílá a Leona Machálková, jeho hlas můžete slyšet i v muzikálech Čas růží nebo Rocky, hraje na saxofon a hru na klavír učí na základní umělecké škole.

Učení hudbě a předávání lásky k ní vnímá jako určité poslání nejen Adam, ale také Dětský sbor Paprsek v čele se sbormistryní Markétou Amerighi. „Písničky z Dětské noty jsou nesmrtelné, protože si je z našich sborníků zpívají a hrají i děti na školách. Tak pište a my je budeme s Paprskem rádi zpívat,“ vyzývá za organizátory soutěže, kterou příští rok čeká jubilejní 45. ročník.

Výroční koncert se konal ve Sboru českých bratří v Mladé Boleslavi.
Smíšený pěvecký sbor Boleslav oslavil 160 let
Už 150 let jezdí vlaky na železniční trati Bakov nad Jizerou – Česká Lípa. A právě u této příležitosti poslaly České dráhy na tuto trať i historickou parní lokomotivu s dobovými vagony. Svézt se mohl každý, nastoupit do vlaku bylo možné hned na několika z
V Bakově vítali historický vlak

Jitka Šimůnková