„Žádné takové závody, ať už hobby nebo oficiální, v našem kraji nikdo nepořádá. Mezi majiteli koní si ale získávají své místo. Letos tu máme zatím největší počet účastníků,“ pochvalovala si pořadatelka Drahomíra Chmelová, která také prozradila, v čem je toto klání jiné.

„Práce koní vychází z předpokladů práce na statku. To znamená, že jezdci je předvádí v jednotlivých disciplínách tak, aby bylo vidět, že ten kůň je využitelný i pro praktikou práci na statku,“ vysvětlila Chmelová a dodala, že cílem je, aby veškeré pomůcky k ovládání koně, byly co nejméně znatelné. „Na první pohled by tedy nemělo být vůbec vidět, že jezdec za něco tahá či zvíře něčím pobízí. Koně ovládají jednoduše pohyby svého těla,“ upřesnila. 

Výstava automobilů Škoda MB 1000 na zámku v Mnichově Hradišti.
OBRAZEM: EMBeiXka se sjela na zámek
Ilustrační foto.
Mladá Boleslav se vrhá na opravy chodníků


Velkou pozornost diváků na sebe strhl pětiletý Jack, mini horse, který byl nejmenším účastníkem závodu, ale i přesto se ho někteří jeho o dost vyšší kamarádi báli. Hrdá majitelka Hana Petráková s Jackem provozuje i jiné aktivity. Prozradila například i to, že by se s ním a svým druhým mini koníkem jednou ráda věnovala neslyšícím. „Momentálně se učím znakovou řeč a v budoucnu bych se svými koníky ráda pomáhala neslyšícím,“ podělila se o své plány Petráčková.