Noc ze středy na čtvrtek bude příští týden patřit současné evropské literatuře. Po vzoru Prahy a dalších čtyř desítek měst se také Mladá Boleslav připojuje k Noci literatury. Herci městského divadla i předních pražských scén budou na devíti místech předčítat z knih různého původu a různých žánrů, které spojuje to, že v loňském roce vyšly v českém překladu.

O projektu nám více prozradila iniciátorka boleslavské Noci literatury a ředitelka městského divadla Janeta Benešová.
 

Vaší zásluhou bude mít od letošního roku Noc divadel i Boleslav. Patříte ke stálým účastnicím té původní pražské akce?
No jistě. To jediné mě mrzí, že po deseti letech se jí nebudu účastnit. Pamatuji ty úplně partyzánské začátky, kdy se nás na čteních scházelo deset, i loňský ročník, kdy mezi stanovišti putovalo už dvě stě lidí. Ty, kteří nevědí, že právě probíhá Noc literatury, ta masa pohybující se mezi stanovišti s mapkami rozhodně překvapí.

Co pro vás byl dosud největší zážitek spojený s tímto netradičním programem?
Obrovský zážitek jsem měla při čtení Radka Valenty v pražských kolektorech na Senovážném náměstí. Dostali jsme na hlavy helmy, sjeli výtahem čtyři patra pod zem a tam Radek mezi vozíčky a kolejemi předčítal. Vloni mě nadchl Igor Bareš, který četl ukázku z Charlese Lewinskyho… Všechna ta setkání jsou ale krásná. A hlavně, vždycky se střídají místa netradiční s místy, kde si člověk může dát něco dobrého k pití. V Boleslavi to nebude jinak, takže budete mít možnost v pauzách s herci také posedět a prohodit pár slov.

To je zajímavá možnost.
V Praze letos těch míst mají dvaadvacet, takže účastníci si musí vybrat stihnout všechna čtení není možné. Navíc se čte po půlhodinách a ukázky jsou na nějakých 15-20 minut. Za těchto okolností už tolik času navíc nezbývá. V Boleslavi to tak složité nebude. Jednotlivé bloky jsme natáhli na čtyřicet minut, takže prostor na to dát si skleničku nebo pozdravit se s hercem, určitě bude.

O úryvky z jakých knih příští týden půjde?
Jedná se o knihy, které se vloni dočkaly českého překladu. Noc literatury vlastně předchází knižnímu veletrhu, v jehož předvečer se koná. Pražáci tak mají často možnost se druhý den setkat i s autory knih, z nichž se četlo, nebo s překladateli.

Kdo vlastně vybíral texty, které se budou číst v Boleslavi?
Naše dramaturgyně Lenka Smrčková. Ta přečetla všechny ukázky, které poskytla Česká centra, což je instituce, která Noc literatury pořádá a zaštiťuje. Dnes už se této akce účastí asi čtyřicet českých měst. Zapojit se ale může i ta nejmenší vesnička. Jediná podmínka, kterou je třeba splnit, jsou alespoň tři místa, na kterých se bude číst. Pokud tedy jedno stanoviště vytvoří třeba pan starosta, druhé pan farář a třetí obecní policista, můžou si také uspořádat Noc literatury.

Kdo nakonec bude číst?
To bylo zajímavé. Prosila jsem o účast třeba Veroniku Kubařovou, Aničku Stropnickou, Honzu Potměšila, ale ukázalo se, že všichni už přislíbili účast jinde. Jolana Součková, hlavní organizátorka z Českých center, je navíc první, která si vybírá pro pražskou Noc literatury, takže si často zamluví velká jména. My se můžeme ale také těšit na známé herce, například na Ladislava Freje, Andreu Elsnerovou, Lucku Štěpánkovou, Vendulu Křížovou nebo na našeho držitele Ceny Thálie Radima Madeju, novou posilu souboru Libora Stacha, Svatavu Milkovou, Ivanu Nováčkovou či pana ředitele Skřípka, který bude předčítat na Gymnáziu dr. Josefa Pekaře. Složení je rozhodně zajímavé. A navíc máme celou řadu příslibů na příští ročník. Nenechte si 11. května ujít třeba návštěvu primátorského sálu na magistrátu, setmělého muzea, knihovny nebo třeba sklípku na Starém městě.