„Poslední roky sledujeme tragickou situaci ohledně kulturních akcí na okrese a všimli jsme si, že regionální kapely nemají v Mladé Boleslavi prostor, kde by mohli hrát pro domácí publikum,“ předeslal zpěvák a frontman kapely Wotazník Ludvík Hušek.

Muzikanti proto začali pořádat svůj vlastní letní festival Koupák fest. Chtějí jím dát prostor místním regionálním kapelám a příležitost zahrát si. Uspořádat podobnou akci je ale nesnadné. Celá produkce totiž něco stojí a je tak nutné hledat sponzory. „Festival jsme začali dělat s tím, že všichni, kdo se na tom podílí, jsou muzikanti, každý má nějakou kapelu. Děláme to zadarmo, ze svých peněz a máme nastaveno dobrovolné vstupné,“ vysvětlil manažer kapely Petr Svoboda.

Koupák fest, který letos proběhne už potřetí, se těší velké oblibě napříč generacemi. Kapely jsou totiž poskládané tak, aby si na své přišel každý, kdo dorazí. Všichni tak doufají, že 29. srpna na dobrovické koupaliště přijdou stovky návštěvníků, pro které může být zajímavé i to, že kromě regionálních kapel zde bude i regionální občerstvení.

Škoda Auto znovu zavádí opatření proti koronaviru.
Škoda Auto znovu zavádí opatření proti koronaviru

Jako neutěšenou situaci kolem kultury a možných koncertních prostor v Mladé Boleslavi vidí také raper Matěj Černý. Podle něj mají místní muzikanti problém i kvůli tomu, že je zde minimum promotérů, kteří kulturní akce pořádají.

Ačkoliv raper jezdí turné po všech koutech České republiky, doma vystupuje jen sporadicky. Se svojí kapelou Hardroof v Mladé Boleslavi vystoupí nejdříve za rok na hip hopovém festivalu. „Letos byl odložen kvůli koronaviru,“ vysvětlil.

Dříve, podobně jako Wotazník, pořádal vlastní akce, na to ale pod tíhou pracovních záležitostí, mezi něž patří také provoz nahrávacího studia v Benátkách nad Jizerou, nezbývá čas.

Možností je Pluhárna

I samotné vedení Mladé Boleslavi vidí rezervy a chce, aby se místní situace zlepšila. „Město má zájem na podpoře mladých kapel i kultury obecně. Jednou z možností je i nově vzniklý klub Pluhárna v areálu za střední průmyslovou školou, s jehož provozovateli je možné požadavky projednat,“ řekl náměstek primátora Daniel Marek.

Ve spolupráci se společností Kultura města Mladá Boleslav pak podle náměstka mohou mladé kapely také jednat o možnosti koncertní prezentace v létě na Michalovické putně. Další šance zkoušení i koncertů se nabízí i v divadelním sále Domu kultury. Hudebním klubem jako takovým ale Mladá Boleslav nedisponuje.

Ze závodu longboardů Red Bull Feel the Wheel 2020 na bikrosové trati v Benátkách nad Jizerou.
OBRAZEM: Na longboardech si zazávodila i Eva Samková nebo Ben Cristovao