V minulých dnech nebyl vstup na jeviště náhodným divákům povolen. Zkoušelo se do noci. Umělecký šéf Pavel Khek a programový šéf Petr Mikeska nad scénářem doslova usínali. Takový večer Mladá Boleslav ještě nezažila! Tvrdí to všichni kolem.Ten večer se jmenuje Galavečer a budou při něm vyhlášeni nejoblíbenější herci boleslavského divadla. A ta anketa se jmenuje Zážitek roku.

To, že dnes večer budou odtajněny výsledky hlasování fanoušků divadla a čtenářů Boleslavského deníku v anketě Zážitek roku, to je jasné. Kdo vyhraje, to je ale pochopitelně tajné. V tuto chvíli to ví pouze pět lidí.

Tahle anketa má stále větší zvuk. A letos po dlouhých letech přikročilo vedení divadla k novému kroku. Ceny nejoblíbenějším hercům se nebudou předávat na závěr některého z představení, ale vyhlašování je věnován celý večer. Jenže…

…jenže, co připravilo duo Pavel Khek a Petr Mikeska, je stále obestřeno tajemstvím. Ani zástupcům Boleslavského deníku, který je spolupořadatelem ankety, neprozradili bližší podrobnosti večera. Tomu se divilo i vedení Deníku.

Jiří Macek, bývalý šéfredaktor Boleslavského deníku, nyní krajský šéfredaktor Deníku říká, že ani jemu nebyly podrobnosti odtajněny.

„Některé detaily večera mi pan Khek sice naznačil, ale vlastně mi neřekl skoro nic. Prostě mi naznačil, že se mám nechat překvapit. Trochu mne to překvapilo, ale přemlouvat jsem ho nechtěl," říká Macek, který stál před lety u obnovení ankety a je autorem názvu ankety Zážitek roku.

Co se nám podařilo od vedení divadla zjistit, je jedině to, že na jevišti se vystřídají všichni současní herci boleslavského souboru.

V jednotlivých dílčích vystoupeních zopakují mírně upravené scénky z těch nejlepších inscenací poslední doby. Jisté je, že jeden z herců „změní pohlaví", a dokonce i barvu pleti. To jsou však věci, které jde v divadle nalíčením lehce vytvořit. „To je sice pravda, nicméně doporučuji si počkat na výsledek," říká Khek.

Jenže dostat se do hlediště je už takřka nemožné. Divadlo je vyprodáno. Podle Jiřího Novotného z divadelní kanceláře se po vstupenkách doslova zaprášilo. „Je to tak, zájem byl a je veliký. Snad bychom zaplnili i dvě divadla," spokojeně hodnotí Jiří Novotný divácký zájem.

Ostatně boleslavské divadlo se pyšní mnoha úspěchy, navíc hlediště bývá při všech představeních takřka plné. Tím se nemůže pyšnit snad žádná jiná mimopražská scéna. Budovu, umělecký soubor, repertoár i diváckou přízeň hodnotí odborníci velice kladně a jiné divadelní scény divácký zájem Boleslavákům závidí. „Jsem moc rád za diváckou podporu. Je to ale jistě i tím, že máme opravdu kvalitní herecký soubor s mnoha významnými herci," říká František Skřípek, ředitel divadla.

Jak bude tedy dnešní večer vypadat? Moderátorský post je zatím také obestřen záhadou a je poněkud tajemný hovoří se o dvojici Pavel Khek Petr Mikeska. Jisté však je i to, že budou oceněni nejoblíbenější herečka, herec a inscenace. Jedna osobnost bude uvedena do divadelní Síně slávy.

Z kruhů blízkých divadlu prosáklo, že velká nervozita panuje kolem vystoupení, které se má dotýkat některého z muzikálových představení. Víc ale nikdo nechtěl prozradit. A podle našich informací by měly večerem znít i písně z připravovaného muzikálu Limonádový Joe.

„Těch tajností je ze strany divadla dost. Tak si říkám, že bychom jim v Boleslavském deníku mohli připravit taky nějaké překvápko," dodává tajemně Jiří Macek.

Kdo ale nakonec získá skleněné plakety, které právě včera dorazily z poděbradské firmy Sport forte, to bude potvrzeno až dnes večer.

Ten začíná v 19 hodin. Už v 17 hodin se uskuteční v divadle vernisáž výstavy plastik Olbrama Zoubka. Vstup do divadla bude umožněn už v půl sedmé, kdy hosty přivítá podle Kheka překvapujícím prostředí.

Kdo dnes může získat hlavní cenu?

HEREČKA:

Karolina Frydecká, Eva Horká, Lucie Matoušková, Petra Nakládalová, Ivana Nováčková, Eva Reiterová, Dagmar Teichmannová

HEREC:

Miroslav Babuský, Petr Bucháček, Petr Halíček, Martin Hrubý, Ota Jirák, Luděk Jiřík, Petr Mikeska, Petr Prokeš, Matouš Ruml, Roman Teprt, Ivo Theimer.

INSCENACE:

Naše městečko, Ostře sledované vlaky, Kočičí hra, Nebezpečné vztahy, Zločin v Posázavském Pacifiku, Dr. Jekyll a Mr. Hyde, Vernisáž / Pět tet, Scapinova šibalství