Kromě sólových interpretů a kapel vystoupil také Sbor Národního divadla a Státní opery nebo Komorní orchestr České filharmonie.

Podle zpravodaje ČTK sledovaly už generální zkoušku některých hudebníků stovky lidí. Policie, která na akci dohlížela, uzavřela v horní části náměstí dopravu v obou směrech. Posluchači si s sebou přinesli vlajky Ukrajiny či Evropské unie. Třímali také transparenty proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Některé nápisy kritizovaly i českého prezidenta Miloše Zemana, který Putinovu politiku dlouhodobě podporoval a distancoval se od ní až po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Evakuace Čechů z Ukrajiny.
Záchrana volyňských Čechů z Ukrajiny: Do bezpečí se dostalo 88 krajanů

Dvouhodinové charitativní pásmo, jehož výtěžek poputuje na pomoc lidem zasaženým konfliktem na Ukrajině, odvysílal i Český rozhlas Radiožurnál nebo TV Nova a na svých facebookových platformách i desítky českých veřejných a soukromých institucí a dalších médií, i zahraniční pobočky Českých center ve světě. Organizátoři se pokusili také o přenos ukrajinskou televizí.

Bez nároku na honorář vystoupili například Mirai, Vesna, Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Chinaski, Jaroslav Hutka, Kateryna Klocová-Tlustá, Pražský výběr, I Love You Honey Bunny, Marie Rottrová, Jan Mráček, Tomáš Klus a Jiří Kučerovský nebo Mig 21.

"Taková nabídka se neodmítá. Člověk se v určitých věcech musí postavit na nějakou stranu a pro nás to bylo naprosto jednoznačné rozhodnutí," řekl ČTK Petr Janda ze skupiny Olympic, která si připravila písně Otázky a Slzy tvý mámy.

Celým večerem, jenž zprostředkuje i náhled na aktuální situaci na Ukrajině či vhled do života Ukrajinců v Česku, provázela moderátorská dvojice Světlana Witowská a Daniel Stach. Kromě umělců na pódiu přivítali také další hosty, mezi nimi byli ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis či bratr zpěváka Micka Jaggera z kapely Rolling Stones.

Z předávky humanitární pomoci z Kutné Hory na slovensko-ukrajinské hranici v obci Vyšné Nemecké.
PODÍVEJTE SE: Takhle se na hranicích předávala humanitární pomoc z Kutné Hory

Výtěžek speciálního benefičního koncertu poputuje do sbírky SOS Ukrajina neziskové organizace Člověk v tísni, ve které se od čtvrtečního ruského útoku na Ukrajinu k dnešku podařilo vybrat 600 milionů korun. Za vybranou částku zajistí humanitární pracovníci nejzákladnější potřeby pro oběti konfliktu. Organizace je zároveň připravena pomoci nejen na Ukrajině, ale v případě potřeby i v okolních zemích, které může zasáhnout uprchlická vlna.

Diváci mohou sbírku podpořit zasláním DMS ve tvaru DMS SOSUKRAJINA 30, DMS SOSUKRAJINA 60 nebo DMS SOSUKRAJINA 90 na telefonní číslo 87 777 nebo darem na sbírkový účet 93209320/0300.

Česká kulturní scéna se rozhodla vymezit vůči agresi Ruska na Ukrajině také připojením ke společné výzvě #kulturaproukrajinu a uspořádáním benefičního koncertu 3. března od 18:00 na pražské Kampě. Vystoupí čeští hudební interpreti a osobnosti kulturní scény.

Podporu Ukrajině vyjádřily různé české kulturní, akademické a společenské instituce. Divadla se přidávají s další podporou po symbolickém vyvěšování vlajek. Některá oznámila benefiční představení.