Na devíti netradičních místech ve městě četli herci ukázky z nejnovějších literárních děl, která se představí na letošním festivalu Svět knihy, jenž o den později začal v Praze a je tentokrát zaměřen na severoevropské autory.

Pravděpodobně největší hvězdou letošního prvního ročníku byl herec Ladislav Frej, který předčítal knihu Michela Lamberta Bezvadná projížďkav příjemném prostředí kavárny Café Burget.

V Modrém salónku Gymnázia Dr. J. Pekaře vítal diváky herec a dlouholetý bývalý ředitel městského divadla František Skřípek. Svým zralým i noblesním způsobem předčítal ukázku z detektivního románu Na zimu zavřeno norského spisovatele Jørna Lieara Horsta, v němž vyšetřování zavede norského kriminalistu až do Litvy.

V neobvyklém a veřejnosti většinou neznámém primátorském sále na magistrátu města držitel Ceny Thálie za rok 2015 Radim Madeja předčítal dvě ukázky z izraelské povídkové knihy Etgara Kereta Sedm dobrých let.

V muzejní herně Muzea Mladoboleslavska uváděla herečka Svatava Milková posluchače do světa beznaděje třináctiletého chlapce, který přijde náhle o matku a který roste k touze po pomstě, šlo o úryvek z napínavého psychologického thrilleru finského autora Anti Tuomainena Moje temné srdce.

V restauraci The Black Sheep se představila herečka pražského Divadla na Vinohradech Vendulka Křížová, která tady četla ukázku z knihy Lotty Lundberg Nultá hodina. Už prvnímu čtení v 17 hodin přihlíželo poměrně dost lidí včetně náměstka primátora Daniela Marka, který nad akcí převzal záštitu.

Kniha Nultá hodina reflektuje nejen konec druhé světové války, ale také se zabývá pohledem na niterní ženský svět. Psychologický román zaujal nejen publikum v restauraci, ale také samotnou herečku. „Šla jsem si knížku na základě tohoto úryvku koupit do knihkupectví, ale až doma jsem si všimla, že mi zabalili sice Nultou hodinu, ale od Agahthy Christie," přidala Vendulka Křížová humornou historku.


Na dalším stanovišti, v oddělení pro dospělé v městské knihovně, se předčitatelkou stala „domácí" herečka Ivana Nováčková. Ta si vybrala několikrát oceněnou knihu rakouské autorky Evy Menasse Kvazikrystaly, a opět se jednalo o exkurz do ženského nitra, tentokrát jde o téměř časosběrný příběh života jedné zajímavé ženy. Téma knihy boleslavské herečce výborně sedlo a její výrazný hlas dodal ukázce skutečnou naléhavost, někteří posluchači se hned začali pídit po tom, zda bude tohle dílo ve zdejší knihovně k dispozici.