U Žatce ve čtvrtek odpoledne havaroval Kinematograf bratří Čadíků, promítací maringotka je úplně zničená. Vezl do Žatce letošní výtěžek z dobrovolného vstupného na venkovní projekce, který byl více než 600 tisíc  korun. ČTK to řekl Josef Čadík. Peníze půjdou na zvedací plošinu do žatecké školy, kam chodí dvanáctiletý Martin Zelinka trpící svalovou dystrofií.

"Je dobře, že je to až na konci sezóny. Jeli jsem do Žatce předat peníze a promítat," vysvětlil Čadík. Od začátku léta s touto maringotkou promítali například v Mladé Boleslavi, Chebu, Kadani, Lovosicích, Ústí nad Labem, Roudnici nad Labem, Praze, Kladně, Mělníku nebo Nymburku. Zastavila se také v Hrádku nad Nisou, na jehož obnovu po povodních šel loňský výtěžek ze vstupného.

Nákladní auto s maringotkou se ve čtvrtek odpoledne nedaleko Žatce převrátilo na dodávku. Její řidič se podle lounské policejní mluvčí Jaromíry Střelcové lehce zranil. Silnice byla přes hodinu uzavřená, než se hasičům podařilo převrácený přívěs dostat zpět na kola. Maringotku museli rozřezat. "Maringotka je úplně zrušená, lidem sloužila 21 let. Nic takového se nám nikdy nestalo," dodal Čadík.

Celkem Kinematograf bratří Čadíků vybral od roku 1998 více než 6,5 milionu korun. Pomáhal například nadacím Kapka naděje, Pomozte dětem, Archa Chantal, Kontu Bariéry nebo Masarykovu onkologickému ústavu v Brně. Letošní výtěžek 600.000 korun půjde na zvedací plošinu pro postiženého chlapce ze Žatce. Dosud chodil Martin do třídy v přízemí, na druhém stupni základní školy ale musí do různých tříd v různých patrech, proto potřebuje plošinu.

Kinematograf bratří Čadíků je společností, která provozuje 15 mobilních kin. Bratři Josef Čadík a Pavel Čadík už nejezdí spolu, každý provozuje část mobilních kin - "maringotek" vybavených promítacími zařízeními. Dva pojízdné kinoautobusy působí od roku 2002 i na Slovensku. Od téhož roku Kinematograf rozšířil své pole působnosti a vyjel promítat filmy do západní i východní Evropy.

Kinematograf pronásleduje letos smůla. Při prvním letošním plánovaném promítání v Mladé Boleslavi selhala technika a poprvé v hostorii se promítání z těchto příčin neuskutečnilo.