Všichni milovníci vaření ,a především guláše, nesměli chybět v sobotu v hostinci U Jelena v Hlavenci. Žádné hody, ani speciální menu. Místní obyvatelé, kteří si říkají přátelé kulatého stolu, uspořádali akci s názvem Gulášfest 2010. O co šlo? Nadšené kuchařky a kuchaři soutěžili o nejlepší guláš. O tom, že to byla obzvláště vyvedená akce, nebylo pochyb. Na sále představilo svůj výtvor celkem devatenáct příznivců gulášku.

Jak za pořadatele uvedl Josef Hadrbolec, ženy a muži soutěžili zhruba padesát na padesát. „Dá se říci, že vlastně muži se do toho pustili první. Přišli s tím, že umí výborný guláš,“ uvedl Hadrbolec.

Za soutěžící uvedl například Jiří Beran, že si pro soutěž připravil kotlíkový guláš. „Není to žádný speciál, je to klasický maďarský guláš, trošku ostřejší. Patří sem dvě kila cibule, dvě kila kližky a do toho trochu hovězího krku. Poté na špeku osmažená cibulka dočerna, musí být lehce připálená, přidá se maso a dusí se a dusí se,“ uvedl soutěžící.

Mezi kuchaři však nechyběly ani ženy, které rozhodně nezůstaly pozadu. Jednou z nich byla i Bětuška Hadrbolcová, jež prozradila, že její gulášek je česko – slovenský. „Jsem totiž původem Slovenka. Když se spojí slovenská a česká kuchyně, tak to nemá chybu. Já uznávám klasický guláš, ne moc koření. Stačí pepř, paprika a kmín,“ uvedla kuchařka.

V průběhu dne měli možnost jak samotní kuchaři mezi sebou, tak i návštěvníci posoudit, který gulášek je nejlepší. K tomu každý obdržel listinu se seznamem a každý pokrm zvlášť hodnotil. Hlavní cenou pro nejlepšího byla půlka prasete. Tu si nakonec odnesl Milan Krumpolec. Celkem v soutěži hlasovalo devadesát dva lidí.

Nadšením z Gulášfestu 2010 v Hlavenci nešetřili ani návštěvníci, kteří se zhostili ochutnávání a následného hodnocení. „Moc se nám to líbí, je to parádní nápad,“ uvedli shodně dva z návštěvníků - Michaela Solčanská a Ondřej Kozák.

Pořadatelé se po tomto prvním vydařeném ročníku chystají na příští rok, kdy by se soutěž mohla spojit i s cenou pro nejlepší knedlík. „Tuto soutěž jsme vymysleli především proto, aby se vrátilo staročeské jídlo, abychom nebyli přeplácaní jídly z fastfoodů a podobně,“ podotkl Josef Hadrbolec.