Projekt, který ve spojení s významnými jmény upozorňuje na vzácné a ohrožené rostliny a světové rostlinné bohatství, vznikl ve spolupráci Botanické zahrady hl. m. Prahy a Dariny Miklovičové v roce 2009.

„Za 13 let zanechalo své ‚kořeny‘ u nás v zahradě již 112 osobností, mezi nimiž nechybějí významní vědci, lékaři, státníci, filmaři, sportovci a umělci. Jde například o prezidenta Václava Havla, české filmaře Miloše Formana a Jiřího Menzela, zpěváka Karla Gotta nebo cestovatelskou dvojici Zikmund a Hanzelka,“ připomněl ředitel botanické zahrady Bohumil Černý a dodal, že projekt připomíná tato význačná jména a současně upozorňuje na nutnost ochrany a zachování rostlinných druhů.

Ve Škoda Muzeu začala ve čtvrtek výstava filmových klapek, které jsou zpracovány různými výtvarníky. Celkem 120 známých rekvizit z natáčení tak má různé podoby.
VIDEO: Pohádky i vnadné dívky. Škoda Muzeu láká na výstavu filmových klapek

„Děkujeme společnosti Kultura města Mladá Boleslav za podporu a možnost představit náš projekt a věřím, že výstava přiláká obyvatele a návštěvníky Mladé Boleslavi i k nám do zahrady,“ doplnil Bohumil Černý.

Snímky celebrit při sázení rostlin

Mezi osobnosti, které se do projektu Kořeny osobností zapojily, dále patří zpěvačka Lucie Bílá, houslista Pavel Šporcl, významní čeští sportovci jako Josef Masopust, Věra Čáslavská, Jan Železný, Štěpánka Hilgertová nebo proslulí čeští filmaři Miloš Forman, Jiří Menzel a Miroslav Ondříček.

Své stopy tu zanechala i největší jména české medicíny – Bohdan Pomahač, Jan Pirk, Josef Koutecký a významní čeští neurochirurgové Benešovi. Své rostlinné chráněnce vysadily rovněž proslulé osobnosti mezinárodního významu, jako je sir Nicholas Winton, Madeleine Albrightová nebo Jeho Svatost 14. dalajlama.

Magická fontána na Výstavišti Praha.
OBRAZEM: Příběh Františka Křižíka. Magická fontána zahajuje novou sezónu

V loňském roce obohatili projekt oceňovaná novinářka a spisovatelka Lída Rakušanová, olympionička a běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, olympijská legenda běhu na lyžích Květa Pecková Jeriová spolu s manželem, veslařem a olympijským medailistou Zdeňkem Peckou.

Jako poslední se sázení pro Kořeny osobností v roce 2021 zúčastnil držitel Ceny Neuron za celoživotní přínos vědě, biolog, profesor Jiří Friml.