To je festival Jeden svět, který letos do Mladé Boleslavi už počtvrté přiváží občanské sdružení Téma dne.

Stejně jako v přechozích letech, i letos je ředitelkou festivalu Michaela Stránská. Ta také prozradila, na co se diváci mohou v letošním ročníku, který se uskuteční od 18. do 23. března, těšit.

„Na filmové projekce mohou diváci přijít do Vzdělávacího centra Na Karmeli, Kavárny literární Na Kozině a do Ekocentra Zahrada. Chybět nebude ani doprovodný program v podobě veřejných debat, výstav, závěrečného koncertu či sobotního filmového maratonu," upřesňuje Michaela Stránská.

Hlavní téma, do kterého se letos pořadatelé pustí, je nazvané „Bojíte se snášet?", a jak již název napovídá, zabývá se vztahem většinové společnosti k lidem, kteří jsou nějakým způsobem odlišní.

Jedna z doprovodných besed je zaměřena na vztah k hendikepovaným lidem. Zúčastní se jí mimo jiné i rodiče, kteří mají v rodině dítě s hendikepem, takže mají zkušenost s problematikou z druhé strany.

Michaela Stránská láká na úvodní večer festivalu: „Nabídne projekci filmu Všichni spolu z prostředí německé základní školy Berg Fidel, která funguje podle principů individuálního přístup ke všem žákům, mezi něž patří děti zdravé i hendikepované, děti odlišných národností či rozdílného věku."

Poté se tímto debatem bude zabývat rovněž beseda, které se zúčastní i bývalý ministr školství Ondřej Liška.